Mathias (21) har under 5 prosent syn. Dørvakt på utested trodde han var full

21-åringen sier han ble kastet ut. Utestedet er uenig.

MENER SEG DISKRIMINERT: Mathias Storaas (21) sier synshemmede stadig blir nektet adgang til utesteder av vakter som tror de er fulle. Foto: Privat
MENER SEG DISKRIMINERT: Mathias Storaas (21) sier synshemmede stadig blir nektet adgang til utesteder av vakter som tror de er fulle. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det som skulle være en hyggelig kveld på byen for Mathias Storaas (21) og tre venner, endte med at følget forlot utestedet Jams Restaurant & Bar på Ski i Akershus i sinne. Årsak: Den sterkt synshemmede 21-åringen ble tatt for å være ruset, og sier han ble erklært uønsket på stedet.

- Vi satt i en sofa og pratet. Etter en stund kom en vekter bort, prikket meg på ryggen og påsto jeg var full, sier Storaas til Dagbladet.

Ledelsen ved Jams har en helt annen oppfatning av hva som skjedde forrige lørdag, og sier 21-åringen fikk lov til å bli etter å ha blitt kontrollert.

- Etter at han ble kontrollert, fikk han lov til å bli. Vekteren ga ham så en unnskyldning - følget valgte selv å gå etter en stund, de ble ikke kastet ut, sier daglig leder Anette Wittingsrud til Dagbladet.

- Det var ikke til å misforstå. Alle i mitt følge oppfattet at jeg ble bedt om å gå, sier Storaas.

5 prosent syn

Storaas har den alvorlige medfødte øyesykdommen aniridi, der hele eller deler av regnbuehinna (irisen) mangler. Det gir ham under 5 prosent syn på begge øynene.

- På grunn av sykdommen går jeg med hodet litt nedover, slik at jeg skal se hvor jeg går på ukjente steder. Jeg var absolutt ikke full, og redegjorde for sykdommen overfor vekteren. Det ville vært vanskelig hvis jeg faktisk var drita, sier 21-åringen - som på den aktuelle lørdagen også brukte rullestol på grunn av en kneoperasjon.

SVARTE ØYNE: En aniridi-pasient vil ofte ha svarte øyne, siden regnbuehinna (irisen) - som inneholder muskulaturen som får pupillene til å trekke seg sammen - mangler helt eller delvis. Dermed blir de svært store. Foto: Gardar Rurak / Wikimedia Commons
SVARTE ØYNE: En aniridi-pasient vil ofte ha svarte øyne, siden regnbuehinna (irisen) - som inneholder muskulaturen som får pupillene til å trekke seg sammen - mangler helt eller delvis. Dermed blir de svært store. Foto: Gardar Rurak / Wikimedia Commons Vis mer

Storaas er, på tross av synshemningen, svært aktiv innen flere idretter, og forteller at han ikke er ute og drikker spesielt ofte. Men ingen argumenter var nok til å overbevise vekterne på Jams, ifølge ham. Etter hvert tok også vennene hans kontakt med ledelsen.

- Eieren forklarte at jeg er lovpålagt å ha med meg papirer som dokumenterer sykdommen, samt ledsager. Han var bestemt på at jeg skulle forlate stedet, sier 21-åringen.

Ønsker å hjelpe

Storaas føler seg urettferdig behandlet, og ønsker å stå fram med historien, slik at andre i samme situasjon slipper å oppleve noe tilsvarende.

- Hadde de kommet med en unnskyldning der og da, ville det vært i orden. Men når de selv etter å ha fått forklaring insisterer på at jeg var full, må jeg si ifra.

21-åringen sier han flere ganger er blitt stoppet i døra andre steder på grunn av sykdommen, og en gang kastet ut av en bowlinghall.

- Jeg er mektig lei av at folk med utfordringer skal ha vanskelig for å gå på byen, sier Mathias Storaas.

Jeanine Helmundsen var blant vennene som var med Storaas på Jams. Etter at hun postet en oppdatering om hendelsen på Facebook, ble hun kontaktet av daglig leder Wittingsrud.

- Hun gjentok at Mathias er lovpålagt å ha med seg papirer og ledsager - det holdt ikke med venner, sier hun til Dagbladet.

- Føles som svertekampanje

Wittingsrud føler Jams er utsatt for en svertekampanje.

- Jeg har ikke fått snakke med vedkommende, og jeg synes det er synd at han velger å gå til media istedenfor å snakke med oss, sier den daglige lederen.

Hun framholder at utestedet har strukket seg langt for å legge til rette for kunder med funksjonshemninger, i samarbeid med blant andre Blindeforbundet.

- Vi har aldri vist bort gjester på grunn av tro, hudfarge eller handikap, sier hun.

Våre vektere er pålagt å kontrollere folk vi mistenker er ruset, uavhengig om de har et handikap eller ikke. Anette Wittingsrud, daglig leder for Jams Restaurant & Bar Ski

Pålagt å sjekke

Wittingsrud understreker at det er julebordstid, og at skjenkekontrollen følger utestedene med argusøyne.

- Våre vektere er pålagt å kontrollere folk vi mistenker er ruset, uavhengig om de har et handikap eller ikke. Han drakk alkohol, og viste tegn på å være beruset - dermed ble han kontrollert, sier hun.

Wittingsrud sier det ikke stemmer at Jams krever dokumentasjon på sykdommen og ledsager.

- Det jeg forklarte til venninna hans da jeg tok kontakt med henne, er at dersom han er så svaksynt og velger å gå ut på en mørk og trang nattklubb på en lørdag, kan det være lurt å ha med seg en ledsager. I så fall må vi se ledsagerbevis fra vedkommende. Men han er i sin fulle rett til å komme uten ledsager, sier hun.

Wittingsrud legger til:

- Jeg synes saken er kjempetrist, og skulle gjerne snakket med ham selv. Jeg ville gitt en unnskyldning om han opplever det som at han ble diskriminert.

- Kan sette dype spor

Sverre Fuglerud, Blindeforbundets seksjonsleder for informasjon og samfunnskontakt, sier han er godt kjent med episoder som den Storaas beskriver.

- Dette er dessverre ikke unikt; jeg kjenner flere som er blitt kastet ut fordi vaktene tror de er fulle, men egentlig er svaksynte, sier han til Dagbladet.

Han sier slike hendelser kan sette dype spor hos dem som blir avvist.

- Mange kvier seg for å gå ut. Mange er også i en prosess hvor synet blir gradvis dårligere, og en slik opplevelse hjelper ikke på selvtilliten.

Særlig reagerer Fuglerud på det Storaas og vennene forteller om krav til dokumentasjon og ledsager på byen.

- Det er helt uhørt, og minner mest om samfunn vi ikke liker å sammenlikne oss med. Det er veldig uheldig og nedverdigende å skulle legge fram sin diagnose med masse folk til stede - det fins heller ingen lovhjemmel for å kreve noe slikt, sier han.

- UVITENHET: Sverre Fuglerud i Blindeforbundet mener synshemmede blir diskriminert blant annet på grunn av uvitenhet. Foto: Blindeforbundet
- UVITENHET: Sverre Fuglerud i Blindeforbundet mener synshemmede blir diskriminert blant annet på grunn av uvitenhet. Foto: Blindeforbundet Vis mer

- Kan bomme

Fuglerud sier han skjønner at dørvakter og andre i utelivet stundom kan bomme i vurderingen, stilt overfor en synshemmet.

- Øynene ser gjerne litt annerledes ut, og de tar støttesteg; det kan føre til at de blir tatt for å være ruset, sier han.

Fuglerud tror uvitenhet og mangel på opplæring må ta en stor del av skylden for slike episoder.

- Man må være bevisst på at man kan feiltolke, sier han.

- Ble forsøkt løst

Thomas Thorvaldsen, avdelingsleder for PSS Securitas i Østfold, understreker at vaktfirmaet forholder seg til flere tusen kunder i uka.

- Vår hensikt er å ta vare på alle mennesker, og samtidig ivareta hensynet til skjenkeloven. Hvis vi gjør feil, skal vi stå for det - men her har saken vært forsøkt løst på en ålreit måte, sier Thorvaldsen til Dagbladet.

Han sier han ikke ønsker å debattere saken i media, eller gå inn på detaljer om den aktuelle vekterens vurdering.

- Det er blant annet på grunn av hensynet til kundenes personvern. Jeg ønsker isteden at de kontakter meg direkte, slik at vi kan snakke om det, sier Thorvaldsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer