RAMMES: En av de som rammes av regjeringens kutt i gluten-støtte er Mathilde Sakshaug Martiniussen. Da hun fikk nyheten, bestemte hun seg for å skrive et brev til statsministeren. Foto: Privat
RAMMES: En av de som rammes av regjeringens kutt i gluten-støtte er Mathilde Sakshaug Martiniussen. Da hun fikk nyheten, bestemte hun seg for å skrive et brev til statsministeren. Foto: PrivatVis mer

Åpent brev til Erna

Mathilde (12) skrev brev til Erna Solberg: - Jeg håper på en VELDIG god forklaring

- Norge skal gjøres til et godt land for alle, uansett om man har en sykdom eller ikke.

8. oktober la finansminister Siv Jensen fram regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2019. Blant tallene som ble lagt fram ble det blant annet klart at regjeringen ville kutte kraftig i støtten til glutenallergikere.

En av de som rammes av kuttet er 12 år gamle Mathilde Sakshaug Martiniussen, som har cøliaki.

Skrev brev

Martiniussen hadde overhørt foreldrene prate om at støtten de mottok kom til å kuttes med 70 prosent, og hvordan det kom til å ramme deres egen familie, og alle andre som sliter med sykdommen.

Da hun skjønte hva som var i ferd med å skje, følte hun at det var urettferdig at de ikke skulle få nok støtte til å betale for maten de trengte. Det var da hun bestemte seg for å skrive et brev til statsministeren, og forklare situasjonen. Dagbladet tok en prat med Mathilde og moren hennes.

- Norge skal gjøres til et godt land for alle, uansett om man har en sykdom eller ikke, sier 12-åringen til Dagbladet.

SKREV BREV: Mathilde Sakshaug Martiniussen skrev brev til Erna Solberg for å be om en forklaring på hvorfor støtten til glutenallergikere kuttes. Foto: Privat
SKREV BREV: Mathilde Sakshaug Martiniussen skrev brev til Erna Solberg for å be om en forklaring på hvorfor støtten til glutenallergikere kuttes. Foto: Privat Vis mer

Brevet åpner med at Martiniussen forklarer at hun synes kuttet i budsjettet er veldig dumt, og at mennesker med den autoimmune sykdommen trenger all støtte de kan få, ettersom den glutenfrie maten er så dyr.

- Jeg ble veldig skuffet da jeg fikk vite om dette. Det er flere og flere som får denne autoimmune sykdommen. Glutenfri mat er som «medisin» for meg. Den gjør at jeg holder meg frisk, skriver hun.

Vil ha forklaring

Martiniussen peker på at matutvalget for de friske er mye større enn utvalget for de som sliter med glutenallergi.

- Jeg lurer på hvorfor dere tar pengene fra de som trenger dem, og gir dem til de rike. Hele livet har jeg lært om rettferdighet, omtanke og respekt. Jeg synes ikke dette er rettferdig i det hele tatt, skriver hun, før hun legger til:

- Det er det motsatte av Robin Hood, synes jeg.

Hun stiller også et spørsmål til Erna Solberg.

- Siden dere kutter i støtten, lurer jeg på om maten blir billigere, eller er det en regning jeg må ta, siden jeg var så uheldig å få denne autoimmune sykdommen?

12-åringen avslutter brevet med å oppfordre statsministeren til å komme med et svar.

- Håper på en VELDIG god forklaring, skriver hun.

Svarer på brevet

Dagbladet tok kontakt med Erna Solberg for å få et svar på brevet til Mathilde. Solberg er for øyeblikket på reise i utlandet, men har bedt arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie om å svare på brevet.

Slik lyder svaret:

Kjære Mathilde, tusen takk for brevet ditt.

Det er flott at du er så engasjert, både i sykdommen din og i hvor mye penger mennesker med cøliaki bør få i støtte. Jeg skjønner også at det å leve med cøliaki kan være veldig vanskelig, og at glutenfri mat koster mer enn annen mat. Derfor får dere som har cøliaki ekstra penger å handle for. Det skal du og andre som har sykdommen fortsatt få.

Jeg er enig med deg i at mest mulig rettferdighet er bra. Så hvorfor reduserer vi pengestøtten til dere som har cøliaki?

I dag får cøliakere 24 000 kromer i støtte. Det er 20 år siden det ble bestemt hvor mye cøliakere skal få i pengestøtte. Siden den gang har det kommet mange flere glutenfrie varer i butikkene, og varene har blitt billigere. Derfor koster det ikke like mye å kjøpe glutenfrie varer i dag, som det gjorde før. Vi har fått noen forskere og eksperter til å regne på hvor mye mer det koster å kjøpe glutenfri mat, sammenlignet med annen mat. Forskerne sier at det koster 7860 kroner mer i året å kjøpe glutenfri mat, hvis man har et ganske vanlig kosthold (det forskerne kaller for et "nøkternt" kosthold). Derfor foreslår vi i regjeringen å gi litt mer enn 8000 kroner til alle som har cøliaki, som skal dekke ekstrakostnaden. Men så er det jo sånn at noen spiser mye, andre mindre, noen er veldig aktive, mens andre er mindre aktive. Det betyr at enkelte med cøliaki bruker mer penger enn andre på mat. Sånn er det for mennesker som ikke har cøliaki også. Men det blir vanskelig å ha ulike støtteordninger, alt etter hvor mye dere som har cøliaki spiser og hvor aktive dere er.

Jeg synes det er rettferdig at folk får det de har krav på, men ikke mer enn de har krav på. Jeg håper dette svarer på spørsmålene dine, selv om du kanskje ikke er enig med meg.