FRILYNT: Matilda Ahdrian (19) fikk operert pose på magen, såkalt stomi, for to år siden. Hun går ikke av veien for å vise seg i bikini. Foto: Privat
FRILYNT: Matilda Ahdrian (19) fikk operert pose på magen, såkalt stomi, for to år siden. Hun går ikke av veien for å vise seg i bikini. Foto: PrivatVis mer

Matilda (19) lever med pose på magen, men viser seg gjerne i bikini

- Mange titter, men det er bare å smile og se glad ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 19 år gamle Matilda Ahdrian fra Frölunda i Sverige lever uten tykktarm og har en pose på magen for å klare seg gjennom hverdagen, skriver svenske GT.

Den tøffe jenta lar seg definitivt ikke begrense av den grunn, og er nå i ferd med å avslutte en tre måneder lang jorda-rundt-reise.

- Det er mange som titter på meg når jeg går rundt i bikini, men det er bare å smile og se glad ut, sier 19-åringen til GT.

Tarmsykdom Matilda var bare 17 år gammel da hun ble operert for tarmsykdommen ulcerøs kolitt og fikk beskjed om at hun måtte leve med en pose på magen, en såkalt stomi. En beskjed hun faktisk mottok med glede.

- I starten tenkte jeg bare nei, nei, jeg vil ikke. At hele min frihet skulle tas fra meg, og at jeg aldri mer skulle kunne ha ettersittende klær på meg. Men da jeg fikk beskjed om at det ble operasjon, hadde jeg 41 i feber og var så dårlig at det rett og slett føltes behagelig. Det var en stor lettelse. Det er takket være posen at jeg ikke ligger på sykehus i dag, sier Matilda.

I dag er hun ikke bekymret over posen på magen i det hele tatt. Posen har fått navnet Gunnar, og Matilda feirer både hans navnedager og bursdager.

- Haha. Tarmen heter Gunnar og er som en liten kompis. Det føles naturlig at posen skal ha et navn når den skal henge med så lenge. Det er som om jeg tar vare på Gunnar og ikke tarmen min. Man føler seg jo litt cool fordi man er unik, så folk får gjerne ta en titt, sier 19-åringen til den svenske avisa.

Blogger Det har gått to og et halvt år siden operasjonen, og i dag lever Matilda som en hvilken som helst annen 19-åring. Hun må selvsagt legge inn tid til å tømme og bytte poser, men lever etter mottoet «det går hvis man vil».

Nå er hun i ferd med å legge bak seg en tre måneder lang jorda-rundt-reise, noe som var helt utenkelig for bare to år siden. Matilda driver bloggen matildaahdrian.blogg.se hvor hun skriver om å leve med stomi.

Under overskriften «Tenk at jeg kan gjøre dette» skriver hun «at akkurat nå sitter jeg i et hus på Fiji, midt i en jorda-rundt-reise. Det er ganske frekt. Med tanke på at jeg for to år siden trodde at alt hva frihetslivet innebærer var over, så er jeg nå plutselig på mitt livs reise, enn så lenge uten problemer, og posen er med».

- Jeg kan ikke endre på at jeg har en pose på magen. Det eneste jeg kan endre på er min innstilling. Det er bare å leve med det, og det blir hva man gjør det til. Nå tar jeg nye utfordringer for å vise hva som er mulig å gjøre, sier Matilda til GT.

Posen løsnet Til Dagbladet forteller Matilda at hun til nå har vært på reise i Florida, Los Angeles, Fiji,  New Zealand og Australia.

- Nå venter noen dager i Hong Kong innen vi kommer hjem til Sverige igjen, sier Matilda.

Hun har hatt mange fine opplevelser på turen, og Gunnar har stort sett oppført seg bra, minus den gangen posen løsnet da Matilda hoppet i et fossefall fra en liane.

- Heldigvis hadde jeg med flere poser. Den beste opplevelsen jeg har hatt på turen, om jeg må velge, så må nok det være Skydive. Jeg er så glad for at det var mulig og at det ikke skjedde noe med posen. Det var litt av et adrenalinkick, sier 19-åringen til Dagbladet.

- Kult I starten brukte hun bloggen som dagbok, men nå har den blitt et instrument for å nå ut og støtte andre i samme situasjon.

- Mange har det dårlig på grunn av sykdommen og stomien, så det er kult at min dagbok kan hjelpe andre. At det holder at jeg er åpen for at andre skal føle seg bedre, sier Matilda.

Hun synes det er vikrig å vise fram at man kan leve et godt liv, til tross for posen på magen.

GUNNAR ER MED: Matilda har gitt posen på magen navnet Gunnar og feirer både hans navnedager og bursdager. Foto: Privat
GUNNAR ER MED: Matilda har gitt posen på magen navnet Gunnar og feirer både hans navnedager og bursdager. Foto: Privat Vis mer