RAMMET AV KAOS:  Dette synet møtte familien Mykletun da de ankom flyplassen i Bangkok i dag.  Foto: Arnstein Mykletun
RAMMET AV KAOS: Dette synet møtte familien Mykletun da de ankom flyplassen i Bangkok i dag. Foto: Arnstein MykletunVis mer

Matilde (2) kommer seg ikke hjem fra Thailand

Men hun er ikke bekymret. Kaotisk, men fredelig stemning på Bangkok-flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Matilde (2), Maren (4), mamma Sissel og pappa Arnstein  skulle egentlig ha sittet på flyet hjem fra Bangkok i kveld etter ferie i Melbourne og Hua Hua.

Slik gikk det ikke. Tusenvis av regjeringsfiendtlige demonstranter stormet i dag den internasjonale flyplassen i byen, og alle utflygninger er stoppet fram til situasjonen normaliserer seg.

- Det er en merkelig stemning her. De fleste demonstrantene er smilende og oppfører seg omtrent som om de er på en gigantisk utendørskonsert. Innimellom er den noen som er mer aggressive og har bevæpnet seg med golfkøller, jernrør og sverd. Fortsatt er det helt fullt med demonstranter. Noen sier det er 20 000. Det er vanskelig å anslå, men de er i alle fall over alt, forteller Arnsten Mylketun.

Litt truende
Familien på fire opplevde situasjonen som litt truende da de kom til flyplassen i kveld.

- Taxi-sjåføren kjørte sikksakk mellom demonstrantene på motorveien for å få oss ut til flyplassen. Da vi ankom var det ingen bemanning å finne, bare demonstranter og hundrevis av opprørspoliti, forteller han.

De skjønte fort at det var umulig å komme seg hjem i kveld, men fikk heldigvis installert seg på flyplasshotellet like i nærheten.

- Her er det fint og rolig, og vi merker neste ikke noe til opptøyene, sier Arnsten Mylketun. Han er ikke så veldig bekymret over at de må bli en dag til:

FORSØKER Å FORHANDLE: Politiet har i hele dag forsøkt å få i gang en dialog med de regjeringskritiske demonstrantene, som okkuperer flyplassen.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FORSØKER Å FORHANDLE: Politiet har i hele dag forsøkt å få i gang en dialog med de regjeringskritiske demonstrantene, som okkuperer flyplassen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Vel, nå er vi på et 5-stjerners hotell, og da er det vanskelig å ha det så veldig problematisk. Ungene har kost seg i bassenget så vi har det egentlig ganske fint, men vi håper jo at vi skal komme oss hjem snart. Problemet er at ingen kan gi oss noen informasjon. Resepsjonisten på hotellet sa at vi ikke burde regne med å komme oss hjem før om en uke, fordi demonstrantene ikke hadde for vane å gi seg. Det er jo bare synsing, men den mest konkrete informasjonen vi har å forholde oss til, sier familiefaren.

Kaos
Også ifølge Dagbladets reporter på stedet, Harald Henschien hersker det fullstendig kaos på flyplassen i Bangkok.

Han ankom Suvarnabhumi internasjonale flyplass for cirka to timer siden, rundt klokka 24 lokal tid.

- Alle slags kjøretøy som skulle til flyplassen sto i uendelig lange køer. Vi måtte forlate bilen for å komme oss inn, forteller Henschien på telefon til Thailand.

Hundrevis av demonstranter kom seg gjennom politiets sperrelinjer og inn på passasjerterminalen tidligere i dag. I tillegg har flere tusen mennesker omringet flyplassen og veiene ut mot flyplassen.

Demonstrantene forsøker å hindre statsminister Somchai Wongsawat fra å returnere til landet fra en internasjonal samling i Peru. Dette er en del av en seks måneders plan for å kaste regjeringen i regi av People's Alliance for Democracy (PAD).

ROLIG DEMONSTRASJON:  Stemningen på flyplassen blir beskrevet som rolig. De aller fleste oppfører seg som om de er på konsert, sier familien. Foto: Arnstein Mykletun
ROLIG DEMONSTRASJON: Stemningen på flyplassen blir beskrevet som rolig. De aller fleste oppfører seg som om de er på konsert, sier familien. Foto: Arnstein Mykletun Vis mer

En rekke skandinavere, der i blant nordmenn, sitter fast på Suvarnabhumi. Ikke alle har vært så heldige at de har fått seg et hotell.
Avgangshallen var i kveld fylt opp av mennesker, som sover og slapper av på bagasjetraller og koffertene sine.

- Det finnes ingen sofaer eller stoler i avgangshallen, før man har passert passkontrollen. Så de som ikke rakk å komme seg hjem, må bare finne seg til rette blant bagasjen, forteller Henschien.

Ingen informasjon
Det er ingen informasjon å få om hva som skjer videre med avgangene og ankomstene.

SAS-kontoret på flyplassen ser ut til å være stengt.

- Vi har forsøkt å snakke med ulike funksjonærer her, men ingen vet noen ting. Vi har fått høre at det første flyet kommer til å gå herfra først i syv-tiden på morgenen, altså om fem timer.

Tre fly til Skandinavia skulle tatt av fra flyplassen i kveld.

OPPTØYER:  Fult så rolig gikk det ikke for seg da en gruppe demonstranter avfyrte skudd i Bangkog tidligere i dag. Elleve personer ble skadd. Foto: Scanpix
OPPTØYER: Fult så rolig gikk det ikke for seg da en gruppe demonstranter avfyrte skudd i Bangkog tidligere i dag. Elleve personer ble skadd. Foto: Scanpix Vis mer

Det var en stund håp om at det siste Finnair-flyet skulle få kommet seg av gårde, men det står i skrivende stund fremdeles på bakken.

- Det er avreise som er rammet. Flere fly har fått lov til å lande her, så ting tyder på at demonstrantene ikke ønsker å gjøre noe som kan sette flysikkerheten i fare.

Flyplassen og området rundt er fylt av politiet med hjelm og skjolder. Stemningen er likevel etter omstendighetene nokså fredelig.

- Til tross for at det er mange demonstranter, viser de klart at de ikke ønsker ikke å ty til vold eller skremme turistene. Det mest ubehagelig ved å være her nå, er nok det ikke å komme seg hjem.

KOSER SEG:  For Matilde (2) var det helt greit med en dag til i Thailand. Her koser hun seg i bassenget på flyplasshotellet. Foto: Arnstein Mykletun
KOSER SEG: For Matilde (2) var det helt greit med en dag til i Thailand. Her koser hun seg i bassenget på flyplasshotellet. Foto: Arnstein Mykletun Vis mer