Matimport truer ikke folkehelsa

Risikoen for sykdomssmitte gjennom mat vil øke hvis Stortinget sier ja til veterinæravtalen med EU neste sommer. Men lederen i Statens Næringsmiddeltilsyn, Atle Ørbeck Sørheim, frykter ikke at folkehelsa er i fare. - Vi har fått nok ressurser til å møte den nye situasjonen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig er Norge en uinfisert øy i et europeisk salmonellahav. Vi kan fortsatt spise juleribbe, bløtkokte egg og biff tartar uten frykt for å bli sendt i dørken.

I Danmark er det avslørt at myndighetene over et år har holdt hemmelig at en dødelig salmonellatype er funnet i dansk svine- og oksekjøtt.

Hittil i år er 19 pasienter blitt syke av supersalmonellaen DT 104, skriver avisa BT.
I Sverige ble idyllen brutt tidligere i høst da det ble avslørt at nesten alt kyllingkjøtt importert fra Frankrike var salmonellainfisert - til tross for garantier om at kjøttet ikke var smittet.

Foreløpig trygt

Vi kan også spise t-beinstek, nakkekoteletter og oksehalesuppe uten frykt for kugalskap.

I Storbritannia er det slutt på det etter at regjeringen i forrige uke vedtok forbud mot salg av storfekjøtt med bein i fordi det ikke kan utelukkes at benmarg kan være smittekilde til kugalskap.

Kyllingen er foreløpig også trygg. Men kyllingviruset som i helga krevde sitt tredje dødsoffer i Hongkong har fått alarmklokkene til Verdens Helseorganisasjon til å ringe.

For første gang er det påvist at virus smitter fra fugl til menneske. Det finnes ingen vaksine mot den dødelige epidemien som eksperter frykter vil spre seg med eksplosiv styrke.

Økt matimport

Mange frykter at den idylliske tilstanden i Norge raskt kan endre seg hvis den nye veterinæravtalen med EU vedtas av Stortinget neste sommer. Den kan føre til økt matvareimport fordi det blir slutt på den tradisjonelle grensekontrollen.

Men frykten for smittespredning deles ikke av Ørbeck Sørheim i Statens Næringsmiddeltilsynet:

- Vi har et regelverk som gir oss grunnlag for å opprettholde den gode situasjonen i Norge på husdyrhelsa og matkvaliteten.
- I EØS-avtalen har vi krav om salmonellakontroll før skipning fra vedkommende land. Importen kan også stanses hvis det er mistanke om salmonella, sier han.

God beredskap

Ørbeck Sørheim erkjenner at smittepresset vil øke på grunn av økt internasjonal matvarehandel. Men han mener at Stortinget er klar over faren og har gitt Næringsmiddeltilsynet tilstrekkelig ressurser til å møte den nye situasjonen:

- Jo mer folk reiser og jo mer import, jo større er smittepresset. Men myndighetene har gitt oss mulighet for å gjøre tiltak for å møte økt handel og økt turisme med fare for smitte.
- Bevilgningene for neste år har økt med 60 prosent. Målet er å opprettholde den samme gode standarden vi har også etter en eventuell utvidelse av EØS-avtalen, sier han.