Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Matkjedenes store makt har konsekvenser

«De fire store» har makt på produsenter og leverandørers bekostning.

MAKT PÅ BEKOSTNING: De store matkjedenes makt går på bekostning av leverandørene, sier matkjedeutvalget. Foto: Tore Meek / Scanpix
MAKT PÅ BEKOSTNING: De store matkjedenes makt går på bekostning av leverandørene, sier matkjedeutvalget. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det konkluderte leder Einar Steensnæs i matkjedeutvalget med da han onsdag morgen la fram rapporten «Mat, Makt og avmakt - om styrkeforholdene i verdikjeden for mat».

Utvalgets arbeid har vist at med framveksten av de store paraplyorganisasjonene har produsenter og leverandører blitt fratatt makt til fordel for «de fire store».

- Noen tror utvalget er nedsatt bare for å ta de store matkjedene. Det er en gigantisk misforståelse. Men vi går etter makta, og da er det naturlig at vi kikker der makta er spesielt konsentrert, sa han under pressekonferansen.

De store paraplyorganisasjonene har over lengre tid skaffet seg betydelig kontroll over matkjeden, ved sentraliserte løsninger for logistikk, distribusjon innkjøp og prissetting, ifølge utvalget.

- Paraplyorganisasjonene har dessuten kjøpt seg delvis opp i relevant industri og skaffet seg kontroll over sentrale eiendommer for sine virksomheter, sa Steensnæs.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media