Matkøen på Fattighuset: - Har ikke nok

- Jeg savner jobben min, jeg savner å være en del av samfunnet, men jeg måtte bøye meg ned og få litt hjelp fra Fattighuset.

FATTIGKØ: Hundrevis av mennesker venter på hjelp til å komme seg gjennom jula. -Jeg håper å få litt julemat og kanskje en gave til dattera mi, sier Nurgima Asanovska. Video: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRØNLAND (Dagbladet): - Jeg har operert foten sju ganger de siste åra og vært hjemmeværende i tre år. Nå i høst ble jeg ufør.

Dagbladet møter Nurgima Asanovska utenfor Fattighuset i Oslo onsdag 22. desember. Hun er nummer 57 i køen og kom til Grønlandsleiret for flere timer siden for å sikre seg en god plass, og et bedre utvalg.

- Jeg er sykepleier og har jobbet i hjemmesykepleien siden 1994. Nå klarer ikke kroppen lenger og pengene strekker ikke til, sier Asanovaska til Dagbladet.

- Jeg savner jobben min, jeg savner å være en del av samfunnet, men jeg måtte bøye meg nå og få litt hjelp fra Fattighuset.

- Begynte du å komme hit etter at du ble ufør?

- Ja, jeg ble det 1. september, og etter det har jeg begynt å komme til Fattighuset på mandager og onsdager, sier Asanovska.

STÅR I KØ: Nurgima Asanovska står i kø utenfor Fattighuset, og håper hun skal få godt med julemat og andre matvarer fram til organisasjonen åpner dørene igjen på nyåret. Hun er svært takknemlig over at Fattighuset eksisterer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STÅR I KØ: Nurgima Asanovska står i kø utenfor Fattighuset, og håper hun skal få godt med julemat og andre matvarer fram til organisasjonen åpner dørene igjen på nyåret. Hun er svært takknemlig over at Fattighuset eksisterer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hjelpen hjelper på humøret

Tobarnsmoren forteller om noen tunge år, og at hun har blitt ufør på grunn av en skade i beinet. Nå står hun i kø for å få julemat til seg selv og dattera.

- Jeg har ikke penger, eller råd rett og slett. Da hjelper Fattighuset meg med å klare meg gjennom måneden. Derfor er jeg her to ganger i uka, på mandager og onsdager. Da får jeg hentet mat til dattera mi og meg.

- Hvor viktig er det for deg at Fattighuset fortsatt finnes?

- Det er et veldig bra opplegg, synes jeg. At vi som er helt på bånn kan få den hjelpen fra Fattighuset. Det går akkurat ikke med å kjøpe mat selv. Det er dyrt, men da kan jeg komme hit og hente mat to ganger i uka, som hjelper veldig på humøret og på situasjonen min.

- Hva håper du at du får her i dag da?

- Litt julemat og ting til dattera mi. At vi får nok til at vi klarer oss fram til nyåret.

Selv om det ikke står helt bra til økonomisk, forteller Asanovska hvordan hun lager haugevis med hjemmelagde gaver hun kan dele ut til familie og venner, da hun har fått tilsendt masse garn i posten.

- Jeg sendte ut en forespørsel om garn, og fikk massevis. Så nå har jeg strikket sokker, luer og votter i en god stund, sier hun smilende.

LIVSGLAD: Nurgima Asanovska står utenfor Fattighuset før jul. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIVSGLAD: Nurgima Asanovska står utenfor Fattighuset før jul. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Strømregningene preger hverdagen

Asanovska har det tøft økonomisk, men hun viser et stort pågangsmot i motgangen. Hun virker livsglad, smiler og er pratsom.

Hun forteller Dagbladet at hun lever i Oslo med dattera og ei venninne, og nevner de høye strømregningene. De har preget hverdagen de siste månedene.

- Du kjenner også på strømregningene?

- Ja, det gjør jeg. Prisen har økt tre ganger så mye de siste månedene for oss. Venninna mi og jeg deler leilighet og vi fikk nylig en regning på 3000 kroner og det er ganske mye for oss. Det preger situasjonen, men samtidig så skal man ikke fryse.

Asanovska forteller at hun velger å skru av strømmen til tider, og at hun bruker en gassovn for å prøve å spare på strømmen.

- Men nå er det jul, og takket være Fattighuset skal vi kose oss.

350 til 400 i køen

Styreleder Jansen Solvang forteller om hektiske dager på Fattighuset ved Grønlandsleiret i Oslo før julaften.

Det er 22. desember og Fattighusets siste utlevering før høytida. Køen har allerede strukket seg over halvannet kvartal, en halvtime før utleveringen begynner. Hundrevis av personer har stilt seg i kø for å få mat og julegaver.

- Rundt denne tiden har vi 350 til 400 personer som møter opp for å få mat og gaver i høytida. De siste dagene har vi holdt åpent hver dag for å kunne gi ut julegaver til de som ikke har råd til å kjøpe noe selv, sier Solvang til Dagbladet.

STYRELEDER: I førjulstiden er det lange køer foran Fattighuset på Grønland i Oslo. Styreleder Jansen Solvang håper de har nok mat og gaver å dele ut til de oppmøtte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STYRELEDER: I førjulstiden er det lange køer foran Fattighuset på Grønland i Oslo. Styreleder Jansen Solvang håper de har nok mat og gaver å dele ut til de oppmøtte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Delt ut 2400 gaver

De siste dagene har Fattighuset allerede gitt ut fire gaver per person til 600 trengende. Med andre ord har de gitt bort 2400 gaver, og de har fortsatt et rom fylt med gaver til de som møter opp to dager før julaften.

Solvang forteller at det ofte hender at de ikke har nok middagsmat å gi ut til de oppmøtte, men at det nå før jul har kommet inn mye ekstra mat.

- Noe av det skyldes mange avlyste julebord, og det gjør at vi har mer julemat å dele ut, noe vi vet mange ønsker seg spesielt i dag. Men med tanke på det at vi har folk som står i køen i dag og trenger mat fram til jula, så har vi ikke nok til alle som trenger det, sier han.

GAVEDRYSS: Jansen Solvang viser Dagbladet de resterende tingene man kan plukke ut som julegaver. De har allerede delt ut rundt 2400 gaver de siste dagene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAVEDRYSS: Jansen Solvang viser Dagbladet de resterende tingene man kan plukke ut som julegaver. De har allerede delt ut rundt 2400 gaver de siste dagene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Mange nye fjes

Jansen Solvang står utenfor Fattighuset og ser køen strekke seg oppover kvartalet langs Grønland kirke, «Østkantens katedral».

Han forteller om hvem de som står i køen til Fattighuset er. Det er vanlige mennesker som har falt utenfor. Det er nye landsmenn som ikke har fått seg ordentlig arbeid ennå. Det er folk som er permittert i pandemien.

GLEDE: Bilder fra onsdagens matutdeling på Fattighuset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GLEDE: Bilder fra onsdagens matutdeling på Fattighuset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han ser mange nye ansikter.

- Vi eksisterer for alle de som føler de har behov for Fattighuset og det har kommet mange nye fjes dette året. Folk som ellers ville ha klart seg, men på grunn av situasjonen rundt coronaen har måttet komme hit for å klare å holde hodet over vannet.

Solvang håper de som kommer får det de ønsker og klarer seg gjennom høytida. Han håper flere mennesker blir inspirert til å gi litt ekstra i jula, men også det kommende året.

JOBBER IHERDIG: Inne på Fattighusets lager før jul gjør frivillige matposer klare til de som trenger litt ekstra hjelp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JOBBER IHERDIG: Inne på Fattighusets lager før jul gjør frivillige matposer klare til de som trenger litt ekstra hjelp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Skammelig

Solvang reagerer på at den relative fattigdommen er såpass høy i Norge, selv om det har vært pandemi. Han mener staten burde klart å ta vare på alle borgere bedre over de siste åra.

- Det er skammelig at vi ser en økning av fattigdom i befolkningen.

Relativ fattigdom beskrives av FN som fattigdom sett i forhold til størstedelen av befolkningen i et land. Hvis du er fattigere enn de fleste andre i landet ditt, opplever du relativ fattigdom.

Ekstra utlevering lille julaften

I ettertid av utleveringen tirsdag, forteller Solvang at de hadde en ekstra lang matutdeling, hvor de kunne overraske alle gjestene sine med et gavekort fra Rema på 500 kroner, som de kan bruke i romjula.

De har også hatt en ekstra utdeling på lille julaften for de som ikke kunne komme tidligere, på grunn av karantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer