Matkontrollen skjerpes

Landbruksminister Kåre Gjønnes varsler ny gjennomgang av lovverket for å sikre bedre kontroll med matvarene. Beinhard priskonkurranse, økt import, salmonellafare og genmodifiserte råvarer gjør det nødvendig å skjerpe kontrollen. - Ansvaret som i dag er spredd over flere departementer, bør samles i én lov, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nordmenn mangler matkultur

I dag er ansvar og regelverk for mat fordelt mellom en rekke departementer og tilsyn. Landbruksdepartementet har nå tatt initiativ til å rydde i ansvarsforhold og lovverk.

- Vi skal ha et møte med de andre departementene like over nyttår for å gå gjennom lovgivningen som skal beskytte forbrukerne og sikre at maten holder den kvaliteten den skal gjøre og inneholder det norske forbrukere forventer at den gjør. Målet må være å samle regelverket i én lov og vurdere hvilket departement som skal ha det konstitusjonelle ansvaret, sier Gjønnes. Landbruksministeren er bekymret for at den beinharde konkurransen i næringsmiddelsektoren kan være en trussel mot matkvalitet.

- Det er en negativ side ved konkurransesamfunnet. Det er absolutt grunn til å rope et varsku dersom effektiviteten og konkurransejaget går ut over kvaliteten. Derfor er det viktig at vi har et lovverk som sikrer at vi ikke overskrider terskelen for kvalitet, spesielt innen matproduksjon, sier Gjønnes.

Kontrollen god nok?

Landbruksministeren mener maten i forbrukerhyllene fortsatt er trygg. Men farene truer: Storproduksjon og konsentrasjon av matvarekjeder gjør samfunnet mer sårbart, for eksempel overfor matbåren smitte. Foreløpig har Norge unngått de store utbruddene av salmonella på grunn av god nasjonal kontroll, høye tollmurer og et landbruk preget av småskalaproduksjon. Men utviklingen i Europa skremmer landbruksministeren. Salmonellautbrudd i Danmark og kugalskap i Storbritannia er uttrykk for at industrilandbruket har sin pris.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer