Trygve Slagsvold Vedum om Stoltenbergs advarsel:

- Matkrise kan bli neste­

- Neste krise kan bli en matkrise, advarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han ber Norge merke seg budskapet til Nato-sjef Jens Stoltenberg og mener regjeringen har hatt en naiv holdning til beredskap.

FIKK BESKJED: Da Trygve Slagsvold Vedum talte i debatten på Stortinget, fikk han tilsnakk fra stortingspresidenten for ordbruken. Video: Stortinget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland reagerer kraftig på Sp-lederens kritikk:

- Vi har ikke på noe tidspunkt i år hatt mangel på mat, verken fisk eller landbruksprodukter, jeg tror derfor ikke at Senterpartiets kornlager ville gjort oss bedre forberedt på en pandemi, sier Mæland.

I et intervju med Dagbladet i helga uttrykte NATO-sjef Jens Stoltenberg bekymring for svak beredskap i medlemslandene i møtet med pandemien. Han manet landene å styrke sin kriseberedskap for mat, medisiner, medisinsk utstyr og kritisk infrastruktur.

CORONA-TID: Under coronaen har NATO bistått medlemsland med pasienttransport og feltsykehus. Ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg avdekker pandemien medlemslandenes sårbarhet og mangelfulle kriseberedskap. Foto: Petros Giannakouris/AP
CORONA-TID: Under coronaen har NATO bistått medlemsland med pasienttransport og feltsykehus. Ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg avdekker pandemien medlemslandenes sårbarhet og mangelfulle kriseberedskap. Foto: Petros Giannakouris/AP Vis mer

- Vi må hindre at en helsekrise blir en sikkerhetskrise, sa han.

Stoltenberg advarte også mot å gjøre seg avhengig av leveranser fra land som Kina.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det er viktig at NATO-sjefen er tydelig på dette budskapet.

STÅ SAMMEN: Jens Stoltenberg var opptatt av at coronaviruset ikke kjenner landegrenser og de allierte i NATO må jobbe sammen. Video: NATO. 14. april 2020 Vis mer

Må ha matlagre

- Jeg er enig med han. Vi må ha beredskapslagre og en plan for det utenkelige. Det er historieløst å ikke ha buffere. Vi betaler også brannforsikring selv om vi håper vi aldri får bruk for den. Stoltenbergs budskap treffer også Norge, spesielt fordi vi har så stor import av mat. Vi produserer 50 prosent av det vi spiser selv. Sp har tatt opp flere ganger i Stortinget at vi er for sårbare, og at vi har for lite beredskapslager av samfunnskritiske ting, sier Vedum til Dagbladet.

Sp vil:

* Opprette kornlager for minst 6 måneder

* Få på plass avtaler mellom private bedrifter og staten om produksjon av medisiner og medisinsk utstyr i en krise

* Sikre nasjonalt eierskap til nøkkelbedrifter og naturressurser

* Nedsette en totalberedskapskommisjon

Blind markedstro

- Vi har vært opptatt av det før corona-pandemien, men alle ser jo dette behovet nå, sier Vedum til Dagbladet. Han fortsetter:

- Denne regjeringen har hatt en naiv holdning til beredskap. Høyre og Frp har hatt en blind tro på det globale markedet. Men markedet slutter å fungere når det er krise.

Vedum viser til at Sp flere ganger, også i år, har fremmet forslag i Stortinget om styrket beredskap, som blant annet gjenopprettelse av lagre for matkorn, som regjeringspartiene og Frp har stemt ned.

Sp vil også etablere større lagre av medisinsk utstyr.

Produsere i Norge

- Vi trenger ikke å ha en statlig legemiddelindustri, men vi må ha beredskapsplaner og avtaler med private bedrifter i Norge som for eksempel kan utvikle og produsere vaksiner på lisens. Hadde vi for eksempel hatt større tilgang på munnbind i mars, hadde vi hatt flere handlingsalternativer, hevder Vedum.

- Denne gangen var det en pandemi som rammet oss. Neste gang kan det være en forsyningskrise og en matkrise. Beredskap handler om å være forberedt på det uforutsette, sier Vedum.

Han sier det også er åpenbart, som Stoltenberg påpeker, at et samfunns beredskap er avgjørende for landets forsvarsevne.

- Ikke selge ut

- Forsvaret hviler 100 prosent på samfunnet. Forsvarsevnen er avhengig av hele samfunnet. Derfor må vi ha en forsyningstrygghet, og at vi har nasjonalt eierskap til nøkkelbedrifter og naturressurser. Vi har sett under corona-pandemien hvor viktig det har vært å ha hovedkontorer i Norge når vi har forhandlet om krisepakker til næringslivet.

Det er viktig for vår totale forsvarsevne at vi har kontroll og styring med mat, helse og energi. Vi må være ekstremt bevisste på å ikke selge ut, at havner for eksempel ikke havner på utenlandske hender. Vi vet at Nord-Norge er strategisk viktig. Alle stormaktene er i området. Da må vi eie våre havner. Vi er ikke kapitalfattige i Norge, så vi trenger ikke å selge, sier Vedum.

Mæland: - Vi har ryddet opp

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland tar avstand fra Vedums kritikk:

- Jeg må si at jeg reagerer sterkt på det Vedum sier. Regjeringen har ryddet opp i beredskapsarbeidet etter åtte år med Senterpartiet i regjering: 3 000 flere ansatte i politiet, tre nye politihelikoptre og et nytt beredskapssenter som sikrer at de beste politifolken vi har får trening i verdensklasse. I tillegg er det i statsbudsjettet for neste år foreslått penger til at 500 innsatspersonell i hele landet kan trene ved senteret hvert år. Ingenting av dette var på plass da Senterpartiet satt i regjering, skriver Mæland i en epost til Dagbladet.

REAGERER STERKT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland viser til en lang rekke beredskapstiltak som regjeringen har fått på plass, som ikke var der under den rødgrønne regjeringen. Foto: Langsem / Dagbladet
REAGERER STERKT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland viser til en lang rekke beredskapstiltak som regjeringen har fått på plass, som ikke var der under den rødgrønne regjeringen. Foto: Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun viser til at corona-kommisjonen er i gang med å evaluere regjeringens krisehåndtering.

- Debatten om dette får vi ta når kommisjonens rapport foreligger. Når det er sagt, så har vi ikke på noe tidspunkt i år hatt mangel på mat, verken fisk eller landbruksprodukter, jeg tror derfor ikke at Senterpartiets kornlager ville gjort oss bedre forberedt på en pandemi, sier Mæland.

- Norge kommer godt ut

På spørsmål om Norge bør føle seg truffet av NATO-sjef Jens Stoltenbergs formaninger, svarer Mæland:

- Regjeringen har nedsatt corona-kommisjonen som skal vurdere myndighetenes beredskap for og håndteringen av pandemien. Det blir derfor ikke riktig av meg nå å komme med en vurdering av dette, men jeg vil nevne at NATO jevnlig vurderer forsvarsplanleggingen i alliansen, og Norge har kommet godt ut av de siste gjennomgangene.

- I 2016 konkluderte NATO med at Norge har en robust tilnærming til sivil beredskap, og at implementeringen av NATOs syv grunnleggende forventninger var godt i gang. NATOs vurdering i 2019 var enda mer positiv i sin beskrivelse av den sivile beredskapen og understreker betydningen av det arbeidet som har vært lagt ned og som skal videreføres, sier Mæland.

Hun viser også til at hun nylig fremmet en samfunnssikkerhetsmelding for Stortinget. Der er sivilt/ militært samarbeid og totalforsvaret et satsningsområde.

Obs på Kina

Til Stoltenbergs advarsel mot for stor avhengighet av Kina svarer justis- og beredskapsministeren:

- Vi er oppmerksomme på dette. I samfunnssikkerhetsmeldingen som nylig er lagt frem, peker vi på endringene i samfunns- og teknologiutviklingen, der det blant annet pekes på at Kina er et land som trer fram som en global stormakt og i økende grad definerer og påvirker den internasjonale agendaen, sier Mæland.

Også administrerende direktør for SjømatNorge, Geir Ove Ystmark reagerer sterkt på det han mener er skremsler fra Trygve Slagsvold Vedum.

- Disser sjømaten

- Vi har stått og står i en pandemi. Hver dag har alt av matvarer kommet ut i butikkhyllene. Vi mangler verken importert eller selvprodusert mat. Vi har med sjømaten også mer mat enn vi selv evner å spise. Dette er å skape uttrygghet uten grunn. Tvert om har handelen vist seg å tåle en krise, og skulle det butte mot, har vi mye å spise. Mest sannsynlig er vår største utfordring at vi ikke skaper handelsvilkår for å eksportere.

- Det Vedum sier, er tull og misvisende om matvareberedskapen. Og det er en dissing av sjømatens betydning for landet, sier Ystmark.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer