- Matkuponger er stigmatiserende og umyndiggjørende

Norsk Organisasjon for Asylsøkere er sterkt kritiske til Frp og Høyres forslag til tiltak.

INNFALLSPORT: Grensestasjonen på Storskog i Finnmark er tungt belastet på grunn av den store tilstrømningen av asylsøkere. I forrige uke kom 1113 til Norge via overgangen.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INNFALLSPORT: Grensestasjonen på Storskog i Finnmark er tungt belastet på grunn av den store tilstrømningen av asylsøkere. I forrige uke kom 1113 til Norge via overgangen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Å gi matkuponger er stigmatiserende og umyndiggjørende. Det gir asylsøkerne følelsen av å ha lite kontroll over eget liv og være styrt, passivisert. Dette er ikke veien å gå, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver og pressekontakt i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (Noas), til Dagbladet.

Noas er lite imponert over de 15 punktene regjeringspartiene Frp og Høyres stortingsgrupper i dag la fram, som forslag til tiltak for å hanskes med den store tilstrømningen av flyktninger til Norge. Tiltakene innebærer bl.a. innstramninger i ordningen med familiegjenforening, raskere utsending av grunnløse søkere - og utdeling av matkuponger istedenfor kontanter.

- Det som er viktig er at vi sender klare signaler med innstramninger som virker, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland på en pressekonferanse på Stortinget i kveld.

- Panikk Noas-rådgiver Martinsen mener de to regjeringspartienes forslag er preget av å være utformet i en slags panikk.

- Det er riktig at det har kommet veldig mange asylsøkere den siste tida, og det er en ekstraordinær situasjon. Men vi må huske på at før sommeren var tilstrømningen lav, og hadde antallet vært fordelt over hele året, ville situasjonen også vært mer oversiktlig, sier han.

KRITISK: Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver og pressekontakt i Noas, er ikke imponert over regjeringspartienes forslag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRITISK: Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver og pressekontakt i Noas, er ikke imponert over regjeringspartienes forslag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Martinsen mener hovedproblemet med Frp og Høyres forslag er at de er integreringshemmende.

- Det viktigste er å integrere dem som kommer. Derfor savner vi tiltak som norskopplæring, som må ses på som en investering på linje med investeringene vi foretar i oljesektoren. Isteden får vi integreringshemmende tiltak som bidrar til å umyndiggjøre og passivisere voksne oppegående mennesker som i utgangspunktet er godt i stand til å mestre egen hverdag, sier Noas-rådgiveren.

- Med disse tiltakene blir asylsøkerne forhindret fra å jobbe, og isteden henvist til et liv med endeløs venting. Forskning på arbeidsløshet viser at passivitet er roten til alt ondt, sier han.

- Vil få problemer Martinsen tror også regjeringspartiene vil få problemer med å gjennomføre flere av tiltakene, som innstramningene i folketrygden.

- Norge er bundet av FNs flyktningkonvensjon, som sier at flyktninger skal ha de samme sosiale og økonomiske rettighetene som andre utenlandske innbyggere. Også innstramningene i familiegjenforeninger og fornyet vurdering av beskyttelsesbehovet vil bli vanskelig å gjennomføre, framholder han.

Noas-rådgiveren er klar på at Norge må ta sin del av innsatsen for å håndtere flyktningstrømmen til Europa.

- Hittil i år har det kommet 24 000. Det er klart det er et høyt tall, men så er det også rekordmange flyktninger i verden. Land som Belgia og Nederland har mottatt mellom 40 000 og 50 000 hver.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram