Matlager ble stengt på dagen

Småfugler fløy fritt, og mus hadde satt sitt tydelige preg på matvarene hos Famous Foods i Oslo. I går stengte Næringsmiddeltilsynet matvarelageret på grunn av helserisiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Famous Foods på Økern i Oslo har drevet engrossalg av matvarer til forretninger i Oslo og omegn i to år uten lovmessig godkjenning.

Først i forrige uke ble helsevernetaten klar over virksomheten.

Innehaveren, som velger å være anonym, forteller at han har svært mange forretninger som kunder. Firmaet omsetter for mellom seks og sju millioner kroner i året. 80 prosent av varene de selger, er indiske matvarer.

Skadedyr

Dagbladet var til stede da Næringsmiddeltilsynet fant åpenbare grunner til å stenge virksomheten med umiddelbar virkning.

- Du lager et skadedyrproblem når matvarer ligger framme på denne måten. Skadedyra skjønner at her er det noe å spise. Fugler, mus og rotter bryr seg ikke om at maten har gått ut på dato, sier seksjonsleder Torgun Gjefsen i Næringsmiddeltilsynet strengt til innehaveren. I dette tilfellet sikter hun til en svær, åpnet pose soltørkede tomater som ligger slengt inn i ei hylle.

«Zoologisk hage»

Inspektørene tok en første titt i lagerlokalene tirsdag denne uka.

De beskriver synet som møtte dem som en «zoologisk hage». På det meste svermet rundt tjue spurver rundt i lokalet. Også under besøket i går flakset spurvene oppunder taket.

- Vi valgte å stenge stedet akutt på grunn av skadedyrsituasjonen. Fugler flyr fritt omkring og legger igjen avføring på matvarene. I pakkerommet, hvor firmaet pakker varer selv, fant vi store mengder muselort, sier Gjefsen.

I tillegg avdekket inspeksjonen en rekke kritikkverdige forhold:

 • Veldig mange varer har gått ut på dato. Disse står hulter til bulter med andre varer i hyllene.
 • Bedriftens internkontroll, som forplikter at retningslinjene i næringsmiddelloven blir fulgt, er svært mangelfull.
 • Svært dårlig renhold.
 • Firmaet har drevet uten godkjenning i to år.

  Stikkprøver


  Nå må Famous Foods bevise at de tilfredsstiller kravene før de kan bli gjenåpnet med gyldig godkjenning.

  - Vi kan ikke garantere for at pålegget om stenging blir fulgt. Slike stenginger blir til en viss grad fulgt opp med stikkprøver. Kanskje kommer vi tilbake i morgen. Kanskje neste uke.

  Hvis vi finner ut at en virksomhet vi har stengt fortsetter driften, vurderer vi politianmeldelse, sier Torgun Gjefsen.

UHYGIENISK: Under inspeksjonen ble det funnet store mengder muselort og fugledritt i matvarelageret. Inspektørene beskriver synet som møtte dem som en «zoologisk hage».