Matmangel og sult tar livet av reinen

Rovdyrtrusselen er ikke betydelig, ifølge forskningsinstitutt.

 - NATURLIG Å SØKE KOMPENSASJON:  Selv om den ferske forskningsrapporten viser at det først og fremst er matmangel og sult som tar livet av reinen, mener lederen for Norske Reindriftsamers Landsforbund at reindriftsutøvere er «som folk flest» og søker kompensasjon dersom årsaken til dødsfallet er ukjent. Foto: Scanpix
- NATURLIG Å SØKE KOMPENSASJON: Selv om den ferske forskningsrapporten viser at det først og fremst er matmangel og sult som tar livet av reinen, mener lederen for Norske Reindriftsamers Landsforbund at reindriftsutøvere er «som folk flest» og søker kompensasjon dersom årsaken til dødsfallet er ukjent. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske reineiere har siden 2005 fått 370 millioner kroner fra staten i rovdyrerstatning. Men en ny rapport viser nå at de aller fleste rein dør av matmangel og sult, ikke av rovdyrangrep.

Norsk institutt for naturforskning (Nina) har på oppdrag fra Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet utarbeidet rapporten, som omhandler produksjon og tapsårsaker i reindriftsnæringen.

- De gode erstatningsordningene har utvilsomt presset dyretallet opp. Jeg har fått beskrivelser fra reineiere som sier at det ikke lønner seg å prøve å unngå tap. Det er mer lukrativt å ha tap og få erstatning, sier Nina-forsker Torkild Tveraa til Dagens Næringsliv.

Rapporten konkluderer klart med at det er sult og dårlig kondisjon hos reinen som er hovedårsak til den høye dødeligheten.

- Rovdyr utgjør en liten trussel mot reinen. Så enkelt er det, sier Tveraa.

Norske Reindriftsamers Landsforbunds leder Nils Henrik Sara tror forskerne har gjort sitt beste, men at de har bommet på konklusjonen.

- Noe av det som står der, er vel riktig, sikkert, men hovedkonklusjonene holder ikke mål. Selv om forskerne sikkert har gjort sitt beste, er ikke virkeligheten slik den fremkommer i rapporten. Rovdyr er den store trusselen, sier Sara.

Han mener reindriftsutøvere er som folk flest og når det oppstår tap uten at man vet årsak, blir det ført opp der det er mulig å få kompensasjon. Sara advarer sterkt mot å endre erstatningsordningene.

(NTB)