SKEPTISK: Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) synes maten har blitt for dyr de siste månedene.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKEPTISK: Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) synes maten har blitt for dyr de siste månedene. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Matministeren: - Maten i Norge er for dyr

Prisen steg kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) synes maten har blitt for dyr de siste månedene.

- En svekket norsk krone kan nok forklare noe av dette, men det er all grunn for forbrukerne å følge med på prisutviklingen så ikke kjedene skor seg på dette, sier Listhaug til Aftenposten.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har matvarene blitt 5,4 prosent dyrere de siste fire månedene.

Matprisene steg kraftig også i fjor sommer. Da økte matprisene med 3,2 prosent på bare én måned. Siden da har Listhaug fulgt nøye med på dagligvaremarkedet. Nå jobber hun blant annet med å utarbeide lov om god handelsskikk.

- Vi har for høye matpriser i Norge og derfor jobber regjeringen med å se på alle ledd i verdikjeden og hvordan konkurransen kan styrkes, sier Listhaug.

Hun peker på at Coop tidligere i år fikk tillatelse av Konkurransetilsynet til å kjøpe ICA. Dermed har nå Norge ikke lenger fire store mataktører, men bare tre.

- Med bare tre dagligvarekjeder er det all grunn til å følge konkurransen tett. I tillegg har vi sterk konsentrasjon på leverandørleddet, sier Listhaug.

Selskapet Asko, som eies av Norgesgruppen, er i dag landets største leverandør av matvarer til dagligvareaktører, hoteller, restauranter og kiosker. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram