Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Matorgie på G8-møtet

Mellom måltidene diskuteres verdens matkrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Matkrisen var et av hovedtemaene under dagens G8-møte i Kyoto, der verdens mektigste ledere hadde invitert topp-politikere fra Algerie, Etiopia, Ghana, Nigeria, Senegal, Sør-Afrika and Tanzania. De afrikanske presidentene advarte G8-lederne mot følgene de høye matvareprisene ville få - og allerede har - for de aller fattigste i Afrika.

- De afrikanske landene sa de fryktet at det vil bli vanskelig å oppfylle Tusenårsmålene dersom matvareprisene fortsetter å stige, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel til AFP. Merkel har tidligere uttalt at matkrisen truer demokratier, destabiliserer stater og vil føre til internasjonale sikkerhetsproblemer.

De ba også G8-landene huske på løftene fra G8-møtet i Gleneagles, der de lovet å doble bistanden til Afrika til 50 milliarder dollar innen 2010.

Rent vann - eller mangelen på sådan - ble også berørt under toppmøtet, melder BBC. Ifølge en rapport organisasjonen Water Aid lanserte på G8-møtet, mangler 40 prosent av verdens befolkning grunnleggende sanitærforhold. Det tar livet av flere barn enn malaria, HIV/Aids og meslinger til sammen. Forbedrede sanitærforhold og rent vann er en del av Tusenårsmålene, men det er tvilsomt om disse vil bli nådd i 2015 slik planen er. Water Aid estimerer at utifra dagens utvikling, vil ikke dette målet bli nådd før i 2076.


I mellomtiden kan G8-lederne kose seg med mat og drikke. Etter en femretters lunsj, som inkluderte trøffelsuppe og en sjelden krabbe, kunne de slappe av med en 19 retters middag ut på kvelden, melder Times Online. Hele menyen kan du lese her.

GJESTEBUD: Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans russiske kollega Dmitry Medvedev var blant statslederne som deltok på G8-møtet og kveldens gjestebud. Foto: AFP PHOTO
GJESTEBUD: Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans russiske kollega Dmitry Medvedev var blant statslederne som deltok på G8-møtet og kveldens gjestebud. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!