Matprisene øker mest

Prisene på matvarer har økt dobbelt så mye som for andre varer og tjenester det siste året. - Sponheim har sviktet, tordner Ap's Bjarne Håkon Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisene for alle varer og tjenester i Norge økte med 1,6 prosent fra juli 2001 til juli i år. Men for matvarene var prisøkningen nesten det dobbelte - 3,1 prosent. Meierivarer økte mest i pris, mens grønnsaker og frukt kunne skilte med en liten nedgang, viser tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

- Kunnskapsløs

- Dette er for høyt. Matvareprisene burde i alle fall ikke stige mer enn prisene på andre varer, sier Ap's Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet. Han mener at Lars Sponheim må ta sin del av skylda for utviklingen.

- Min hovedjobb som landbruksminister var et sterkt fokus på pris. Sponheim har sviktet, han sier jo at pris ikke er viktig, sier Hanssen til Dagbladet.

Lars Sponheim reagerer sterkt på anklagene fra sin forgjenger i ministerstolen, og kaller Hanssen «kunnskapsløs».

- Jeg har aldri sagt at pris ikke er viktig. Jeg har sagt at prisen ikke er det eneste som teller. Det eneste som fører til lavere priser, er beinhard konkurranse, effektivitet og lavest mulige marginer. Jeg ser at Bjarne Håkon Hanssen tror at landbruksministeren kan snakke prisene opp og ned, men det er ikke utspill eller overskrifter som gir lavere priser, raser Sponheim.

Han viser til at kuttet i matmomsen var et sentrumsforslag, og at Arbeiderpartiet opprinnelig gikk imot det.

- Halv matmoms var det eneste han fikk gjort, sier Sponheim.

Dyrt lønnsoppgjør

Direktør Ole-Jakob Ingeborgrud i Norsk Landbrukssamvirke, som organiserer giganter som Gilde, Tine og Prior, mener nivået på de norske lønningene forklarer mye av prisøkningen.

- Vi har fått økte lønnskostnader på 500 millioner kroner for hele matvareindustrien. Våre store medlemsbedrifter tar et par prosent i rasjonalisering årlig, men det er ikke nok, sier Ingeborgrud til Dagbladet. Han peker også på at mange av produktene blir framstilt her i landet.

- Mye av produksjonen og distribusjonen foregår i Norge. Det er naivt av Bjarne Håkon Hanssen å si at matvarene ikke bør stige mer enn andre varer, der andelen av import er større, sier han.

Norsk mat var i juli fortsatt 60 prosent dyrere enn i EU-landene, på tross av momshalveringen her hjemme. Årsaken er først og fremst den sterke norske krona.