Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Matproduksjon sårbar for terrorangrep

Matvareproduksjonen er svært sårbar for terrorangrep med biologiske våpen, advarer EU-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Døde av miltbrann

- Jeg kan ikke sterkt nok understreke behovet for å være på vakt, sier EU-kommissær for matvaresikkerhet og forbrukerspørsmål, David Byrne. Tre dødsfall i USA knyttes nå til inhalering av miltbrannbakterier.

EU trenger «umiddelbart» å gjennomføre en undersøkelse om forsvaret mot biologisk terror i europeisk matvareproduksjon er godt nok, sa Byrne da han innledet under EUs landbruksråd i Luxembourg mandag.

Byrne har allerede drøftet bioterror-risikoen med helseministrene i EU og med den amerikanske landbruksministeren Ann Veneman. EU-kommisjonen vil også diskutere med EUs veterinærkomité om sikkerhetstiltakene må skjerpes.

Millioner av dyr avlivet

Utbruddene av munn- og klovsyke og svinepest fikk omfattende konsekvenser for europeisk landbruk. Millioner av husdyr måtte avlives. Dette illustrerer hvilken enorm skade som kan oppstå dersom virus spres blant dyrebesetninger, sa Byrne.

- Matvareproduksjon og -distribusjon har vist sårbarhet for mulige angrep. Vi kan ikke ignorere disse varselsignalene, sa Byrne.

EUs stats- og regjeringssjefer ba på toppmøtet i Gent fredag EU-kommisjonen om å utvikle et program for økt samarbeid mellom EU-landene for å stoppe biologiske og kjemiske terrorangrep.

Ti prosent fall

Fjorårets utbrudd av kugalskap og munn- og klovsyke vil trolig føre til at det samlede kjøttsalget i EU blir ti prosent lavere i år enn i fjor. Samtidig viser nye tall fra EU-kommisjonen at kjøttmarkedet langsomt er i ferd med å hente seg inn.

- Vi har sett en langsom, men sikker vekst etter kugalskap- og munn og krisene, sa EUs landbrukskommissær Franz Fischler i Luxembourg tirsdag.

(NTB)

Hele Norges coronakart