- Mats feilet

BODØ (Dagbladet): - Mats har feilet. Men det var vi voksne som tillot ham å reise sammen med Hetal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa mora til den tiltalte Mats Storvik da hun vitnet i retten i går. Hun la til at Mats bare var 21 år og ikke spesielt moden for alderen.

Mora fortalte retten at hun var svært skeptisk til interrailturen som Mats og Hetal Amin la ut på 6. januar 1998.

- Jeg syntes det var for nært opp Hetals selvmordforsøk før jul. Men Mats sa: «Hvis vi ikke drar, tar hun livet sitt. Dette er Hetals sjanse til å se livet. Blir hun hjemme, dreper hun seg».

- På den måten handlingslammet min sønn meg, sa mora i vitneboksen.

Ulykkelig

Etterpå presiserte hun følgende: - Hvis noen av oss hadde vært i Mats sine sko i Amsterdam _ hadde vi da unnlatt å bli låst av løftene overfor Hetal?

Hetal Amin var i flere år en velkommen husgjest hjemme hos Mats' familie.

- Første gang jeg traff henne, spurte Mats om hun kunne bo hos oss til hun fikk seg hybel. Jeg så ei ulykkelig lita jente som samtidig var sterk. Ikke mange fikk Mats til å hoppe ved å si «Hopp!». Det klarte Hetal, sa mora til Mats.

Ga et løfte

På den tida jobbet hun med selvmord ved Nordland Sentralsykehus. Hun sørget for oppfølging av selvmordspasienter, førte statistikk, og bygget opp nettverk utenfor sykehuset.

- Hetal snakket om selvmord på en lett måte. Jeg fleipet med at hun ikke måtte bidra i forhold til statistikken min.

I romjula 1997, trolig mens Hetal og Mats planla interrailturen, sa Hetal til Mats' mor: - Jeg lover at jeg ikke skal ta livet av meg hjemme i Bodø. Hun forstod ikke utsagnet den gang.

I retten i går advarte hun mot konsekvensene av en fellende dom mot sønnen.

Skeptisk psykiater

Hetal Amin var tre ganger hos psykiater Jon Langvik-Hansen i Bodø mellom 18. og 30. desember. Heller ikke Langvik-Hansen likte interrail-idéen:

- Jeg var betenkt. Jeg trodde ikke det var lurt, like etter å ha vært så dårlig.

Etter første konsultasjon vurderte han å tvangsinnlegge Hetal. Men psykiateren noterte bedring, og 30. desember merket han seg at hun evnet å se framover. Psykiateren advarte mot reisen, men Hetal argumenterte med at Mats var en person hun kunne stole på.

Flere var skeptisk

Siri Lyngmo og datteren Kari Anne reagerte også. Kari Anne var venninner, og Hetal kjente også hennes mor godt.

- Kari Anne sa til meg: «De planlegger interrail. Det er galskap!», fortalte mor Siri i retten.

Datteren Kari Anne (24) vitnet onsdag om hvordan hun gjentatte ganger ble oppringt av Hetal dødsnatten, uten å slå alarm.

- Kari Anne kan ha oppfattet henvendelsene som skremsel. Hetal hadde ropt «ulv» mange ganger, og Kari Anne lot seg alltid engasjere. Det gikk ut over skolearbeidet. Jeg husker at jeg tenkte: «Nå må noen voksne ta ansvar for Hetal!».

Siri Lyngmo la til at dersom datteren hadde alarmert Hetals foreldre natten til 23. januar, ville de ikke ha trodd henne. Dette fordi Hetals mor kun ønsket å forstå det som var godt og vakkert.