- Mats mestret ikke krisa

BODØ (Dagbladet): - Mats havnet i en krisesituasjon som han ikke mestret. Den eneste løsningen han så langt der framme, var at Hetal skulle ta livet sitt - og at han skulle være der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa avdelingsoverlege Harald Åsheim fra vitneboksen som forsvarernes sakkyndige vitne i går. Åsheim leder barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) ved Nordland psykiatriske sykehus i Bodø.

- Jeg har forståelse for at en ung mann som havner i en sånn krisesituasjon, handler irrasjonelt. Mats manglet forutsetninger for å løse krisa, la han til.

Krisereaksjoner

Åsheim og Mats Storvik tok samme fly fra Oslo til Bodø lørdag 24. januar 1997. Åsheim hadde vært på møte - Storvik kom fra Amsterdam og hadde opplevd Hetals selvmord et drøyt døgn i forveien.

- Jeg møtte Mats' mor på flyplassen i Bodø. Hun er en kollega av meg. Jeg sa ja da hun spurte om jeg kunne hjelpe, fortalte Åsheim.

Tre dager seinere kom overlegen hjem til familien Storvik.

Rettssaken mot Mats Storvik

Mats Storvik står tiltalt for medvirkning til selvmord. På en interrailreise etter nyttår 1998 begikk Hetal Amin selvmord i Amsterdam.

24 år gamle Hetal blandet metadon i yoghurt og sovnet inn. Storvik kjøpte pillene, og var til stede da hun døde.

- Mats fortalte at intensjonen med interrailturen var å få Hetal på andre tanker. De hadde gjort avtale om at hun ikke skulle begå selvmord. I Spania ombestemte hun seg. Mats så ikke at han kunne gjøre noe med det, sa Åsheim i retten. - Mats følte han hadde gjort noe viktig og riktig ved å være hos Hetal da hun døde. Men selv hjemme i sofaen fire dager etter, slet han med klassiske krisereaksjoner.

- Hvordan? ville forsvarer Gunnnar Reinsnes vite.

- Krisesituasjoner virker inn på intellektet. Sanser og hukommelse svekkes. Tidsopplevelsen flyter. Man blir rigid og repeterende. Hadde jeg begynt å pirke i detaljer, ville Mats brutt sammen.

Uerfaren og umoden

Åsheim mener at da Storvik først sto med begge beina i krisa, ble han handlingslammet.

- Det var derfor han ikke slo alarm. Han fikk en akutt stressreaksjon som gjorde at han ikke klarte å tenke rasjonelt. Overlegen mener at Mats Storvik var en uerfaren, umoden mann på 21 år da han reiste på interrail med den potensielt suicidale Hetal.

- Han virker atskillig modnere nå. Men jeg tror fortsatt han trenger psykiatrisk behandling for å gjennomgå opplevelsene og se framover.

Åsheim la til at han har sans for utradisjonelle grep overfor selvmordskandidater.

- Men da er det umåtelig viktig å ha et sikkerhetsnett. Mats og Hetal skulle aldri ha lagt ut på reise uten sikkerhetsnett. Ved BUP lot vi nylig en pasient reise, men vi sendte med folk. Slikt krever erfaring. Mats manglet fullstendig den erfaringen, konkluderte Åsheim.

STRESSREAKSJON: - Mats fikk en akutt stressreaksjon da krisa oppsto. Han fikk tunnelsyn og så ikke annet enn at selvmordet var uunngåelig - og at han måtte være der, sa overlege Harald Åsheim i retten.