Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Matskandale: Fant kjøtt i vegetarmat

Spor av svinekjøtt skal ha blitt funnet i vegetarprodukter solgt i England. Produsentene stiller seg ikke bak samme funn.

SELGER VEGETARMAT: Sainsbury skal ifølge The Telegraph produsert og solgt vegetarprodukter som inneholdt kjøtt. Selskaper sier at de ikke har funnet DNA fra dyr i sine produkter. Foto: NTB scanpix
SELGER VEGETARMAT: Sainsbury skal ifølge The Telegraph produsert og solgt vegetarprodukter som inneholdt kjøtt. Selskaper sier at de ikke har funnet DNA fra dyr i sine produkter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av de største matkjedene i England har solgt vegetarmatprodukter som har inneholdt kjøtt.

Det viser laboratorietester utført på bestilling fra avisa The Telegraph.

Laboratorietestene fant spor av svinekjøtt i ferdigmåltidet «kjøttfrie kjøttboller» og i ferdigmåltidet «BBQ butternut mac», ifølge avisa. De såkalt kjøttfrie kjøttbollene ble produsert av Sainsbury, den tredje største supermarkedkjeden i Storbritannia. «BBQ butternut mac» kom fra matprodusenten Tesco.

Labtestene, som ble utført i Tyskland, viser at produktene inneholdt DNA fra dyr, noe som indikerer at maten inneholder kjøtt eller dyreskinn. Det kan også være snakk om gelatin fra dyr eller olje, ingredienser man ikke skal finne i vegetarmat, skriver The Telegraph.

ALASKA: På jakt i Alaksa fikk jegerne besøk av en isbjørnfamilie. Video: ViralHog Vis mer

Trodde det var kjøtt

Food Standard Agency (FSA), Storbritannias mattilsyn, bekreftet fredag kveld at de etterforsker saken etter avisas avsløringer, skriver The Guardian.

Det er ikke kjent hvor mange av produktene som skal inneholde spor av svinekjøtt, men ifølge The Telegraph kan det være snakk om at flere millioner av forbrukere kan ha blitt lurt.

Flere og flere velger å droppe kjøtt til fordel til mer plantebasert kost av helsemessige, moralske eller religiøse årsaker. Avisa skriver at avsløringene kommer til å reise spørsmål om hvordan matprodusentene egentlig produserer maten.

MATPRODUSENT: Tesco produserer mat til det britiske markedet. De stiller seg ikke bak avisas avsløring. Foto: NTB scanpix
MATPRODUSENT: Tesco produserer mat til det britiske markedet. De stiller seg ikke bak avisas avsløring. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fant ingenting

En talsperson for kjøttbolleprodusenten sier til avisa at produktet er produsert i en kjøttfri fabrikk.

- Sainsbury og Vegetarian Society (gir produkter vegetargodkjent stempel journ.anm) sjekket regelmessig produktene og ingenting har blitt funnet. Vi er bekymret for disse funnene, og vi har satt i gang en etterforskning i samarbeid med våre samarbeidspartnere, sier talspersonen.

Tesco sier til samme avis at de tar kvaliteten og integriteten til produktene sine veldig seriøst, og sier at de forstår at de veganske og vegetariske produktene de selger burde nettopp være det.

Heller ikke Tesco har funnet animalsk DNA i BBQ Butternut Mc-produktet.

- Vi oppfordrer The Telegraph til å dele detaljer fra laboratorietestene mens vi fortsetter å undersøke i egne rekker, sier talspersonen.

Reagerer

Muslimske og jødiske grupper reagerer på svinefunnet i produktene.

- Det er synd for vegetariske og veganske forbrukere at matvarer merket som vegetariske og veganske, viser seg å inneholde animalsk DNA, sier det muslimske råd i Storbritannia.

De sier videre i en uttalelse til avisa at de håper mattilsynet tilbakekaller produktene og at det gjennomføres en etterforskning.

En talsperson for Europas største koscherbyrå, Kosher London Beth Din, sier at dette er skuffende nyheter. Kosher er betegnelsen på mat som er produsert og tilberedt ut fra jødiske spiseregler.

- Det er skuffende å høre at det har blitt funnet svinekjøtt i såkalte vegetariske produkter. Dette er bekymringsfullt for folk som ikke ønsker å spise kjøtt, sier talspersonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media