Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Matskandalen sprer seg til hele Europa

PARIS (Dagbladet): Giftskandalen i Belgia er i ferd med å spre seg. Den franske veterinærkontrollen har stengt 66 oksefarmer i Normandie fordi de brukte belgisk for. EU vedgår at det er den største matkrisa Europa har opplevd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisa er i ferd med å spre seg til Frankrike, Nederland, Spania, Tyskland, Ungarn, Sveits, Romania og USA.

EU har lagt en sanitær jernring rundt Belgia etter at man fant den kreftframkallende giften dioksin, først i kylling og egg, over 100 ganger så mye som er tillatt. Giftskandalen vokste da det ble funnet dioksin også i svinekjøtt, oksekjøtt og alle produkter som inneholder egg. Man kan ennå ikke si hvor omfattende forgiftningene er.

Butikkhyllene i Belgia blir gradvis tømt for matvarer. Det har oppstått en ren psykose. Forbrukerne er først og fremst rasende siden det ble klart at myndighetene hadde visst om problemet siden begynnelsen av mai. To statsråder måtte gå av.

All mateksport fra Belgia blir kontrollert. Kontrollørene er så nøye at de i går også stoppet en lastebil som bare hadde irsk og norsk laks på grensa til Frankrike. Belgias største kunderhar innført øyeblikkelig importforbud.

Opprinnelsen er det forgiftede ftret fra selskapet Verkest i Deinze nær Gand. Det er blitt brukt av om lag 1000 gårder i den flamske delen av Belgia og i Normandie.

Det finnes 40000 gårder i Belgia, men myndighetene tør nå ikke ta noen sjanser. Oppdretterne må vente med å slakte dyra sine. Kyllingene kommer til å bli så feite at de vil dø av hjertestans.