Matstreiken er over

Transportarbeiderne og HSH er blitt enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Transportarbeiderne og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon har forhandlet siden klokka 14 i dag, og fortsatte igjen ved 21-tida, etter en middagspause.

Rett før klokka 22.30 kom de første meldingene om at partene hadde kommet til enighet. Nå bekrefter HSH det på sin hjemmeside.

Streiken, som har vart siden 20. april, har ført til tomme hyller i mange butikker. Utkjøringen av matvarer vil begynne rundt klokka fem, men det vil trolig ta to til tre uker før utvalget i butikkene er like godt som det var før streiken.

Transportarbeiderne fikk ikke gjennom hovedkravet sitt om et tarifftillegg til de fagorganiserte, men får et økonomisk engangstilskudd på 2000 kroner per ansatt. Disse pengene vil de bruke til å verve medlemmer og styrke fagforeningene.

De får likevel ikke full styringsrett over pengene. Partene skal bli enige om bruken av pengene på lokalt plan.

Løsningen innebærer en minstelønnssats og et generelt tillegg.

- Vi er kommet til enighet innenfor en ramme for oppgjøret på 3,5 prosent, sier direktør Kim Nordlie i HSH til NTB.

800 transportarbeidere har vært i streik og 1.100 ble utestengt gjennom lockout. I tillegg ble svært mange permittert da transportstreiken ble langvarig. Kommunalminister Erna Solberg (H) er glad for at den så lenge fastlåste konflikten nå er over. - Det er bra at partene selv klarte å finne en løsning, sa Solberg til NTB.

Partene hadde trusselen om tvungen lønnsnemnd over seg da forhandlingene trakk ut mandag kveld.

- Vi har ikke vurdert det slik nå at streiken truet liv eller helse, sa Solberg.

Hun påpekte imidlertid at konflikten rammet svake grupper mer enn andre.

- Mange er mindre mobile fysisk og psykisk. Derfor har vi fulgt ekstra godt med i forhold til hjemmehjelpstjenesten og sosialtjenesten, sa Solberg.

Ifølge HSH vil det neppe ta mer enn et par dager før de aller fleste matvarer igjen er på plass i butikkhyllene. Enkelte vareslag, blant annet fryse- og kjølevarer, kan ta noe mer tid.

HAMSTRET: Nordmenn hamstret både mat og toalettpapir.