Matt og Nazim var kjærester i 13 år, men Nazims foreldre aksepterte aldri at sønnen var homofil

34-åringen tok sitt eget liv i fjor.

PÅ ISLAND: Nazim Mahmood og Matthew Ogston besøkte Island i 2008. Foto: Privat
PÅ ISLAND: Nazim Mahmood og Matthew Ogston besøkte Island i 2008. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske Matthew Ogston og Nazim Mahmood var kjærester i 13 år. De var forlovet i 3 år, men de ble aldri gift.

I juli i fjor tok Nazim sitt eget liv, 34 år gammel. Ifølge Ogston fordi han ikke lenger orket å leve et dobbeltliv. 34-åringens familie tolererte ikke at sønnen var homofil, skriver The Guardian.

Muslim De to møttes i hjembyen Birmingham i 2001.

Matthew sier til The Guardian at Nazim allerede den første gangen de møttes sa:

- Jeg er muslim, kommer det til å bli et problem?

De to flyttet raskt sammen, men ingen av dem var åpne homofile, så overfor familien lot de som om de bare var romkamerater.

I 2004 flyttet de til London. Nazim jobbet som lege, Matthew som webdesigner.

- Der følte vi oss fri. Vi kunne leve normale liv og være oss selv. Vi trengte ikke å bekymre oss for å treffe foreldrene våre på gata, sier Matthew Ogston til Sky News.

- Han var den snilleste, kjærligste personen i hele verden, sier han.

Hver gang Nazims foreldre kom til Birmingham, flyttet Matthew midlertidig ut og bodde på hotell.

Fridde Da de hadde vært sammen i 10 år fridde Matthew. Nazim sa ja. Året etter fortalte Matthew foreldrene at han var homofil.

- Det var vanskelig å fortelle det, men de tok det helt fantastisk og ga mer styrke, sier han.

I juli 2014, etter en krangel med foreldrene, fortalte Nazim det også. Han fortale at han hadde vært sammen med Matthew i 13 år, og at de planla å gifte seg. Moren hans ba ham kontakte en psykiater, slik at han kunne bli «kurert», sier Ogston til The Guardian.

Senere samme måned tok 34-åringen livet sitt.

- Familien hans aksepterte ikke at han var homofil, sier Ogston.

- Utrolig Nazims dødsfall ble gransket.

- Det framstår som utrolig at en ung mann som hadde så mye bra i livet sitt tar sitt eget liv. Men det vi har hørt, er at hans store sorg i livet var at familien hans aldri godtok legningen hans, het det i dødsattesten.

Matthew sier til The Guardian at han var så deprimert etter kjærestens dødsfall at han bare ville dø. Etter noen uker hvor han var langt nede startet han i stedet The Naz and Matt Foundation, som blant annet jobber med å hjelpe homofile som kommer fra minoritetsmiljøer. Slagordet deres er: Vær den du er født som.

- Vær støttende Flere undersøkelser har tidligere vist at homofile ungdommer har noe høyere sjanse for å begå selvmordforsøk.

I BRYLLUP: Matthew og Nazim i bryllupet til en venn i 2005. Foto: Privat
I BRYLLUP: Matthew og Nazim i bryllupet til en venn i 2005. Foto: Privat Vis mer

- De fleste som står fram som homofile opplever at det ikke er så vanskelig som de fryktet. Men det kan være vanskelig for de som opplever at de står alene, og som ikke tør å si det til noen, sier forsker Kristinn Hegna, som skrev om seksuell orientering, selvmord og rusbruk blant norske ungdommer i sin doktorgrad i 2007.

Hun sier homofile i minoritetsmiljøer kan oppleve særegne problemer.

- Enkelte i for eksempel strengt religiøse miljøer kan oppleve at de må velge mellom familien, og sin egen framtid som homofil, i hvert fall i en periode, sier Hegna.

- Hva kan samfunnet gjøre for å redusere problemet?

- Samfunnet har beveget seg mye, og det er blitt en større aksept for homoseksualitet. Men det kan fortsatt være vanskelig å være ung homofil, og det å være støttende og signalisere åpenhet er noe vi alle har et ansvar for, sier Hegna.

- Krevende Ingvild Endestad, kommunikasjonsrådgiver i Landsforeningen for lesbiske og homofile, sier det kan være krevende å være i dobbelt minoritet.

- Det kan være ekstra krevende å være homofil og samtidig tilhøre en religiøs eller etnisk minoritet. Da må man sjonglere flere ulike forventninger og roller samtidig, sier Endestad til Dagbladet.

- Følelsen av å være alene kan være tyngende. Men da er det viktig å huske at man egentlig sjelden er det: Det er alltid noen som er i samme situasjon. For barn og unge kan det være lurt å ta kontakt med for eksempel helsesøster. Eller det er mulig å kontakte oss eller andre interesseorganisasjoner, som Skeiv verden, sier Endestad.

• Ungdomstelefonen, hvor du kan stille spørsmål om kjønn, seksualitet og identitet, nås på 400 00 777.

• Mental Helses hjelpetelefon kan nås på telefon: 116123.

FLYTTET TIL LONDON: Matthew, Nazim og hunden deres Charlie i 2007. Foto: Privat
FLYTTET TIL LONDON: Matthew, Nazim og hunden deres Charlie i 2007. Foto: Privat Vis mer