BAKTERIE: 48 år gamle Greg Manteufel mistet flere lemmer på grunn av en bakterie som helt friske hunder og katter kan ha i spyttet sitt. Video: CNNVis mer Vis mer

Måtte amputere armer og bein etter å ha blitt slikket av hund

Rammet av bakterie som svært sjelden fører til infeksjon.

En mann fra Wisconsin har vært innlagt på sykehus siden slutten av juni. Det som begynte med febersymptomer, utartet til at Greg Manteufel (48) måtte amputere både armer og bein.

Legene konkluderer med at det må ha vært etter at Manteufel ble slikket av en hund, at han ble infisert med bakterien Capnocytophaga Canimorsus, skriver nyhetsbyrået AP.

Bakterien er vanlig i både hunde- og kattespytt, men fører sjelden til infeksjon.

Dramatisk

I Manteufels tilfelle gjorde den imidlertid det. 26. juni oppdaget kona hans, Dawn Manteufel, symptomer på infeksjonen som utartet som feber og smerter i beina.

Dagen etter oppdaget Gregs 25 år gamle sønn at faren snakket usammenhengende og hadde vansker med å gå, skriver USA Today.

Kona forteller at på vei til sykehus fikk ektemannen feberfantasier, blåmerker og blemmer.

Blodtrykket falt og blodsirkulasjonen ble drastisk svekket. På sykehuset ble han diagnostisert med blodforgiftning, og ble raskt medisinert med antibiotika.

- Problemet i Manteufels tilfelle, var at kroppen hans fikk en kraftig reaksjon på blodforgiftningen, noe som førte til at blodsirkulasjonen i armer og bein stoppet helt, forteller en av legene ved sykehuset, Silvia Munoz-Price.

POSITIV: Det gjenstår fortsatt tre operasjoner for Greg Mateufel, men han ser fram til å venne seg til å bruke proteser. Foto: NTB Scanpix
POSITIV: Det gjenstår fortsatt tre operasjoner for Greg Mateufel, men han ser fram til å venne seg til å bruke proteser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Måtte amputere

Først måtte legene amputere Manteufels bein like under knærne. To uker seinere så de seg også nødt til å amputere armene hans.

Kona forteller at blodsirkulasjonen i nesetippen hans også ble svekket, og at han nå må gjennomgå en operasjon for å fikse den.

Det er fortsatt ukjent hvilken hund som smittet Manteufel. Familien eier en 8 år gammel pitbull, men kona forteller at han var i kontakt med en rekke hunder i dagene før de la merke til de første symptomene.

Ser lyst på framtida

Det gjenstår fortsatt tre operasjoner for mannen, men han ser fram til å venne seg til å bruke proteser.

- Han sier at han er glad for å være her. Han har ikke kommet så langt for å sette seg ned og grine, og si «hvorfor meg?»

Nå må familien selge sitt toetasjes hus, som de har eid i 18 år. Planen er at Greg i første omgang skal flytte inn hos foreldrene sine etter at han skrives ut fra sykehus.

- Han sier at «sånn er det bare», forteller kona Dawn Manteufel.

Lekte med hund

I april rapporterte Dagbladet om et liknende tilfelle i Storbritannia. Da Jaco Nel lekte med hunden Harvey, fikk han et sår.

Seinere utviklet det seg til en infeksjon, og Nel ble til slutt nødt til å amputere begge beina.

Den gang fortalte førsteamanuensis ved NTNU og ekspert på blodforgiftning, Erik Solligård, til Dagbladet at det årlig er omkring 5000 personer i Norge som må behandles etter å ha blitt bitt av hund.

Svært sjelden

Hvor mange av dem som får blodforgiftning, var han usikker på. Men han understreket at det er svært sjelden smitte fra kjæledyr er årsaken.

- Det er blant annet gule stafylokokker og streptokokker som kommer inn via sår og fører til at folk blir syke på denne måten. Hos de aller fleste vil det slå ut som en lokal infeksjon, men hos enkelte blir det en kraftig reaksjon og bakterier som går over i blodet, forklarte Solligård.

Årsaken til at det noen gang går virkelig galt, er ifølge eksperten en overreaksjon i kroppen.