Måtte amputere begge beina etter feil

Dårlig dømmekraft, mangel på samarbeid og handlingslammelse hos legene førte til at en 64 år gammel kvinne måtte amputere begge beina ved knærne. Fire leger fikk en advarsel etter fadesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var flere feil som førte til at en 64 år gammel kvinne som ble lagt inn på Huddinge sykehus i Sverige mistet beina sine. Kvinnen ble operert for kreft i urinblæra, men to dager etter inngrepet ble legene også nødt til å fjerne begge beina, melder Dagens Nyheter.

Det svenske helsetilsynet har nå gitt fire leger en advarsel for flere feil som førte til fadesen. «Feilene er hverken små eller ubetydelig», sier helsetilsynet ikke overraskende.

Pulverisering av ansvar

Saken setter fokus på et voksende problem ved store og kaotiske sykehus. Det stilles større krav til at legene mestrer det å samarbeide om pasienten. I Huddinge var det ingen som visste hvem som var ansvarlig for kvinnen. En gruppe leger ble derfor kollektivt straffet for feilbehandlingen.

Feil på feil

Operasjonen som førte til at kvinnen mistet beina skjedde for tre år siden.

Kvinnen hadde kreft i urinblæra, og under den seks timer lange operasjonen lå kvinnen med beina i støtte. Da det hele var over ble det notert at beina var «kalde og blåmarmorfarvet», og at puls var borte i knær og føtter. I steden for å få i gang blodsirkulasjonen i beina, varmes kvinnen opp og får medikamenter. Under natten tiltar problemet, men vakthavende kirurg som tilkalles gjør ingen egne undersøkelser. Han henviser kvinnen til legen på vakt i ordinær arbeidstid dagen derpå. Denne legen konstaterer at beina har «likflekker», men får ikke røntgen før ved lunsjtid. Det første operative inngrepet ble derfor ikke gjort før senere på ettermiddagen. Da var det for sent, og skaden på beina var så ille at en amputasjon ved knærne var helt nødvendig to dager senere.

Kvinnen fikk også andre problemer som følge av denne behandlingen. Nyrene ble dårlig, og hun ble liggende på intensivavdelingen i over en måned. Kvinnen døde to år etter at hun først ble lagt inn for den relativt enkle operasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer