Måtte amputere beina

Anne Grethe Bundgaard (12) ble ble sendt hjem fra legevakten i Sarpsborg med diagnosen influensa. Tre dager seinere måtte hun amputere begge beina. Influensaen viste seg å være «dødsbakterien» streptokokk A. Nå vurderer familien å stevne sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien fra Rakkestad i Østfold har nå engasjert advokat som studerer de medisinske rapportene. Trolig blir det rettssak, men familien ønsker å avvente Fylkeslegens evaluering av tilsynssaken før de stevner sykehuset.

- Legene må stå til ansvar for det de gjør, sier Anne Grethes far, Michael Bundgaard.

Vil leve normalt

Anne Grethe amputerte begge beina 4. mars. Deretter svevde hun mellom liv og død i nesten to måneder. Nå er hun tilbake på skolebenken sammen med klassekameratene på Os skole, men veien dit har vært hard og lang.

- Hun har nylig kommet hjem fra et seks måneders treningsopphold på Sunnaas Sykehus, og ting går overraskende bra. Hun deltar i undervisningen på lik linje med de andre elevene i klassen, og 21. september skal hun på leirskole til Kristiansand. Det er herlig å se at hun begynner å finne tilbake til en «normal» hverdag. Selv ønsker hun at alt skal være som før, sier mamma Hilde Bundgaard.

Måker møkk

Anne Grethe har alltid deltatt i gardsarbeidet hjemme på Hellum gard. Amputeringen av beina har ikke satt noen stopper for det. Hun har egen rullestol beregnet for fjøset, og bøtten med mineraler holder hun i munnen. I hånden har hun en kopp som hun doserer maten med. Når maten er delt ut, setter hun i gang med å måke møkk. - Det må være rent og pent her, sier hun muntert.

- Det er dette som gjør livet verdt å leve for Anne Grethe. Det er utrolig viktig at hun får lov til å gjøre de samme tingene som før hun ble syk, sier faren.

Ei tapper jente

Til tross for handikappet velger hun å se positivt på livet og framtida. Hun synes ikke synd på seg på selv, og blir litt irritert hvis noen overbeskytter henne.

- Jeg falt og slo meg rett som det var før jeg mistet beina, og det må jeg få lov til å gjøre nå også. Selv om ting kan være vanskelig, er jeg nødt til å lære meg å leve med dette.

Men jeg skal innrømme at det kan være vondt å se andre barn løpe rundt. Det kommer jeg aldri til å klare igjen, sier den tapre 12-åringen.

Planla begravelse

For familien til Anne Grethe er det en utrolig lettelse at hun har kommet seg igjennom problemene. Legene trodde ikke hun ville overleve operasjonen, og foreldrene planla hvordan datterens begravelse skulle være.

- Det var en forferdelig påkjenning. Vi måtte forberede oss på at hun skulle dø, og vi tok alle farvel med henne. Men Anne Grethe ville det annerledes, og gleden var stor da hun våknet opp fra koma. Nå ønsker vi bare at hun skal få den hjelp hun trenger så hun kan mestre de utfordringene som venter henne, sier Michael Bundgaard.

SOM FØR: Jeg er den samme, sier Anne Grete