Måtte amputere etter liggesår

ULLEVÅL SYKEHUS (Dagbladet): Hvert år får 33 000 pasienter liggesår under opphold på sykehus. Jan Per Hansen (57) er en av dem. For to dager siden måtte han amputere det ene beinet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I London har en pasient, som fikk alvorlige liggesår i sykesenga, vunnet en rettsak mot sykehuset. Også Jan Per Hansen akter å gå rettens vei.

Hvordan føles det å våkne opp med et bein?

- Det veit jeg ikke helt ennå . - Jeg vil selvfølgelig heller leve enn beholde beinet. Men at jeg helt uskyldig må oppleve dette- fordi legene sover på jobben- er for jævlig. Det er hårda bud, sier han fra sykesenga.

Ikke redd

Når han skrives ut fra Ullevål sykehus venter erstatningskrav og søksmål, med Tor Erling Staff som advokat.

- Jeg er ikke engstelig for å møte helsevesenets folk i retten. Det gjør jeg med glede. For tenk på alle de gamle, som utsettes for det samme, men ikke tør å ta initiativ. Jeg, derimot har ikke noe å miste. Jeg har leilighet, campingvogn og mitt ene bein, sier han til Dagbladet.

Sykehus-kritikk

I fjor sommer ble Jan Per Hansen plutselig lam fra brystet og ned, angivelig etter en overdosering av den blodfortynnende medisinen marevan. På Ullevål sykehus fikk han blodige liggesår på hælene og baken.

Slike sår kan forebygges, men oppstår gjerne hvis pasienten ikke blir snudd regelmessig. Særlig lamme pasienter er utsatt.

Siden i høst har han ligget på Sunnaas sykehus, som han mener har slurvet med stellet av sårene. Før påske måtte han legges inn på Ullevål igjen, og i går ble han lagt på operasjonsbordet.

Når han etter et par måneder skrives ut, vender han ikke tilbake til Sunnaas sykehus.

- Når jeg er ferdig her, reiser jeg hjem. Ved hjelp av fysioterapi og treningsstudio skal jeg komme meg. Det skal jeg greie.

Ikke i spaltene

Dagbladet har lenge forsøkt å få Sunnaas sykehus til å kommentere Jan Per Hansens kritikk.

- Vi ønsker ikke å diskutere denne pasienten i Dagbladets spalter, er alt avdelingsoverlege Sven Conradi har å si.

KAMPKLAR: - Jeg er ikke engstelig for å møte helsevesenets folk i retten. Det gjør jeg med glede, sier Jan Per Hansen, som får full støtte av kona Barbara.