Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte avbryte planen om å ta tilbake Falluja da allierte militser byttet side

Al Qaida-opprørere har full kontroll på byen der amerikanerne kjempet sin blodigste kamp i 2004.

HAR KONTROLLEN: Al-Qaida-opprørere og allierte militser har tatt full kontroll over byen Falluja vest i Irak. Foto: EPA/Mohammed Jalil/NTB Scanpix
HAR KONTROLLEN: Al-Qaida-opprørere og allierte militser har tatt full kontroll over byen Falluja vest i Irak. Foto: EPA/Mohammed Jalil/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iraks regjeringsstyrker gjorde i går framgang i harde kamper med opprørere med den al-Qaida-tilknyttede gruppa Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL). Men opprørerne har fremdeles overtaket.

Byttet side Regjeringshæren hadde planer om å ta tilbake byen Falluja, men denne planen har blitt avbrutt fordi militsgrupper i området byttet side, ifølge New York Times.

Uklare allianser og lokale militser som bytter side har gjort situasjonen svært uoversiktelig, og gjør det vanskelig for administrasjonen å gjennomføre sine lovnader om å rense Anbar-provinsen for opprørere.

Opprørerne har også kontroll over deler av byen Ramadi i samme provins. Regjeringsstyrkene skal ha tatt kontroll på deler av Ramadi etter at de blant annet angrep opprørsgruppa fra lufta.

- Hvorfor døde vennene mine? Opprørernes kontroll over Falluja har sendt sjokkbølger over hele verden - men kanskje spesielt USA.

Slagene om Falluja var blant de blodigste under den amerikanske invasjonen av Irak, og minst 100 amerikanske soldater mistet livet i kampene. Røde Kors har anslått at 800 sivile ble drept under slagene om byen, mens mellom 1300 og 1400 opprørere ble drept.

- Hvorfor døde vennene mine i Irak? spør den tidligere soldaten Paul Szoldra i en artikkel i Business Insider.

Ifølge oversikten iCasualties døde 1335 soldater som tilhørte den vestlige koalisjonen i Anbar-provinsen, der opprørerne nå har fått fotfeste.

Enorm viljestyrke Major Charleston Malkemus sier til ABC News at han kjenner igjen opprørernes viljestyrke fra da han var i provinsen selv i 2004. Soldatene måtte håndtere alt fra feller, veibomber og opprørere som kjempet i smug med livet som innsats.

- Ingen ventet seg grusomhetene vi opplevde i Falluja. Opprørere og al-Qaida-krigere strømmet til byen og var fast bestemt på å ta kontroll, i likhet med det som skjer nå, sier Malkemus.

USAs utenriksminister John Kerry sier at USA har vært i kontakt med irakiske myndigheter og sier at de vil gjøre alt som er mulig for å hjelpe dem - bortsett fra å sende soldater tilbake til landet.

UOVERSIKTELIG: Irakiske sikkerhetsstyrker kjemper en uoversiktelig kamp for å ta tilbake byene al-Qaida-opprørere har tatt kontrollen over. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/NTB Scanpix
UOVERSIKTELIG: Irakiske sikkerhetsstyrker kjemper en uoversiktelig kamp for å ta tilbake byene al-Qaida-opprørere har tatt kontrollen over. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/NTB Scanpix Vis mer

- Vi vurderer ikke å sende soldater til Irak. Dette er deres kamp, men vi kommer til å hjelpe dem, sa Kerry på en pressekonfarense i Jerusalem i Israel.

Aktive i Irak, Syria og Libanon Al-Qaida-gruppen Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) har den siste tida gjort en rekke framstøt i Irak, Syria og Libanon.

ISIL, som tidligere bare var kjent som al-Qaida i Irak, er blant annet aktive i kampene i Syria, og har i tillegg til å kjempe mot Syrias president Bashar al-Assad, også kjempet mot de mindre ekstreme opprørsgruppene.

Det er antatt at ISIL utnytter borgerkrigen i Syria og den svake grensa mellom Irak og Syria for å klare å ha kontroll på de irakiske byene.