Måtte avbryte planen om å ta tilbake Falluja da allierte militser byttet side

Al Qaida-opprørere har full kontroll på byen der amerikanerne kjempet sin blodigste kamp i 2004.

HAR KONTROLLEN: Al-Qaida-opprørere og allierte militser har tatt full kontroll over byen Falluja vest i Irak. Foto: EPA/Mohammed Jalil/NTB Scanpix
HAR KONTROLLEN: Al-Qaida-opprørere og allierte militser har tatt full kontroll over byen Falluja vest i Irak. Foto: EPA/Mohammed Jalil/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Iraks regjeringsstyrker gjorde i går framgang i harde kamper med opprørere med den al-Qaida-tilknyttede gruppa Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL). Men opprørerne har fremdeles overtaket.

Byttet side Regjeringshæren hadde planer om å ta tilbake byen Falluja, men denne planen har blitt avbrutt fordi militsgrupper i området byttet side, ifølge New York Times.

Uklare allianser og lokale militser som bytter side har gjort situasjonen svært uoversiktelig, og gjør det vanskelig for administrasjonen å gjennomføre sine lovnader om å rense Anbar-provinsen for opprørere.

Opprørerne har også kontroll over deler av byen Ramadi i samme provins. Regjeringsstyrkene skal ha tatt kontroll på deler av Ramadi etter at de blant annet angrep opprørsgruppa fra lufta.

- Hvorfor døde vennene mine? Opprørernes kontroll over Falluja har sendt sjokkbølger over hele verden - men kanskje spesielt USA.

Slagene om Falluja var blant de blodigste under den amerikanske invasjonen av Irak, og minst 100 amerikanske soldater mistet livet i kampene. Røde Kors har anslått at 800 sivile ble drept under slagene om byen, mens mellom 1300 og 1400 opprørere ble drept.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer