Inuka døde i dyrehage

Måtte avlive den første isbjørnen født i tropene

- Det beste for ham er å slippe denne lidelsen lenger.

GODT VOKSEN: Inuka ble hele 27 år før han døde. Foto: NTB Scanpix
GODT VOKSEN: Inuka ble hele 27 år før han døde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag, på onsdag, døde den berømte isbjørnen Inuka, melder Reuters.

Inuka var verdens første isbjørn som ble født i tropene, innenfor veggene til dyrehagen Wildlife Reserves i Singapore. Da myndighetene i landet bestemte seg for å avlive ham etter en fem år lang kamp mot ulike helseproblemer, begynte internett å protestere.

Store helseproblemer

I løpet av sine 27 år hadde Inuka kjempet mot både artritt, tannproblemer, og ørebetennelser. I løpet av de siste årene var også isbjørnen plaget av at alger begynte å gro på ham, og fikk etterhvert en grønn farge i pelsen som følge av dette.

- Selv om vi gjerne skulle hatt Inuka hos oss så lenge som mulig, er vårt største ansvar at han har det bra. Det beste for ham vil være å slippe denne lidelsen noe lenger, sier talsmannen for Singapore Wildlife Reserves dyrepark, Cheng Wen-Haur, til Reuters.

Saken fortsetter under videoen.

UVANLIG MØTE: Isbjørnen vil gjerne ha en lekekamerat, men trekkhunden er heller lunken. Den uvanlige scenen utspant seg i Manitoba, Canada. Hunden tilhører den lokale hundeoppdretteren Brian Ladoon som sier han aldri har sett noe liknende. Video: YouTube/David de Meulles via Storyful Vis mer

Dette skapte store reaksjoner, og flere brukere på sosiale medier har tatt til orde for å la Inuka leve ut sine siste dager i fred. «Vær så snill å la ham dø på naturlig vis», skriver flere på dyrehagen sin Facebook-side.

Seks timer etter at posten om hans bortgang ble publisert på Facebook, har den blitt delt i overkant av 4000 ganger.

Blir siste isbjørn

Inuka ble født andre juledag 1990, og var barnet til Nanook og Sheba, de to isbjørnene som kom til dyreparken i Singepore fra Canada og Tyskland i 1978.

25 ÅR: Inuka fikk servert en kake av vannmelon, frukt og isbiter på 25-års-dagen sin. Foto: NTB Scanpix
25 ÅR: Inuka fikk servert en kake av vannmelon, frukt og isbiter på 25-års-dagen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Faren hans, Nanook, døde i 1995 da han var 18 år gammel, mens Sheba ble hele 35 år gammel før hun døde i 2012. Til sammenligning lever som regel isbjørner til de blir mellom 15 og 18 år ute i det fri.

Det var først i 2004, da pelsen til både Inuka og moren begynte å bli grønn som følge av alger, at folk i området begynte å stille spørsmål ved om det var etisk forsvarlig å oppbevare en isbjørn i tropene.

Dyrerettighetsgrupper har forsøkt å stanse flere dyrehager i å ha isbjørner, og mener dyrene tar skade av å oppholde seg på så små områder, ettersom de er født til å vandre store avstander.

- Når du i tillegg legger til en såpass stor økning i temperatur som det er i tropene, blir det klart at skuelysten til menneskene veier tyngre enn dyrets egen velvære. De har det ikke bra i dyrehage, sier Chris Draper, talsmann i Britain's Born Free til Reuters.

Dyrehagen i Singapore bekrefter nå at Inuka ble deres siste isbjørn.

ALGER: Inuka slet etterhvert med en grønnfarget pels, som en følge av at alger begynte å gro i pelsen. Foto: NTB Scanpix
ALGER: Inuka slet etterhvert med en grønnfarget pels, som en følge av at alger begynte å gro i pelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer