GODT VOKSEN: Inuka ble hele 27 år før han døde. Foto: NTB Scanpix
GODT VOKSEN: Inuka ble hele 27 år før han døde. Foto: NTB ScanpixVis mer

Inuka døde i dyrehage

Måtte avlive den første isbjørnen født i tropene

- Det beste for ham er å slippe denne lidelsen lenger.

I dag, på onsdag, døde den berømte isbjørnen Inuka, melder Reuters.

Inuka var verdens første isbjørn som ble født i tropene, innenfor veggene til dyrehagen Wildlife Reserves i Singapore. Da myndighetene i landet bestemte seg for å avlive ham etter en fem år lang kamp mot ulike helseproblemer, begynte internett å protestere.

Store helseproblemer

I løpet av sine 27 år hadde Inuka kjempet mot både artritt, tannproblemer, og ørebetennelser. I løpet av de siste årene var også isbjørnen plaget av at alger begynte å gro på ham, og fikk etterhvert en grønn farge i pelsen som følge av dette.

- Selv om vi gjerne skulle hatt Inuka hos oss så lenge som mulig, er vårt største ansvar at han har det bra. Det beste for ham vil være å slippe denne lidelsen noe lenger, sier talsmannen for Singapore Wildlife Reserves dyrepark, Cheng Wen-Haur, til Reuters.

Saken fortsetter under videoen.

UVANLIG MØTE: Isbjørnen vil gjerne ha en lekekamerat, men trekkhunden er heller lunken. Den uvanlige scenen utspant seg i Manitoba, Canada. Hunden tilhører den lokale hundeoppdretteren Brian Ladoon som sier han aldri har sett noe liknende. Video: YouTube/David de Meulles via Storyful Vis mer

Dette skapte store reaksjoner, og flere brukere på sosiale medier har tatt til orde for å la Inuka leve ut sine siste dager i fred. «Vær så snill å la ham dø på naturlig vis», skriver flere på dyrehagen sin Facebook-side.

Seks timer etter at posten om hans bortgang ble publisert på Facebook, har den blitt delt i overkant av 4000 ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir siste isbjørn

Inuka ble født andre juledag 1990, og var barnet til Nanook og Sheba, de to isbjørnene som kom til dyreparken i Singepore fra Canada og Tyskland i 1978.

25 ÅR: Inuka fikk servert en kake av vannmelon, frukt og isbiter på 25-års-dagen sin. Foto: NTB Scanpix
25 ÅR: Inuka fikk servert en kake av vannmelon, frukt og isbiter på 25-års-dagen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Faren hans, Nanook, døde i 1995 da han var 18 år gammel, mens Sheba ble hele 35 år gammel før hun døde i 2012. Til sammenligning lever som regel isbjørner til de blir mellom 15 og 18 år ute i det fri.

Det var først i 2004, da pelsen til både Inuka og moren begynte å bli grønn som følge av alger, at folk i området begynte å stille spørsmål ved om det var etisk forsvarlig å oppbevare en isbjørn i tropene.

Dyrerettighetsgrupper har forsøkt å stanse flere dyrehager i å ha isbjørner, og mener dyrene tar skade av å oppholde seg på så små områder, ettersom de er født til å vandre store avstander.

- Når du i tillegg legger til en såpass stor økning i temperatur som det er i tropene, blir det klart at skuelysten til menneskene veier tyngre enn dyrets egen velvære. De har det ikke bra i dyrehage, sier Chris Draper, talsmann i Britain's Born Free til Reuters.

Dyrehagen i Singapore bekrefter nå at Inuka ble deres siste isbjørn.

ALGER: Inuka slet etterhvert med en grønnfarget pels, som en følge av at alger begynte å gro i pelsen. Foto: NTB Scanpix
ALGER: Inuka slet etterhvert med en grønnfarget pels, som en følge av at alger begynte å gro i pelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer