Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte avlive rådyr etter kontakt med mennesker

- La dem være i fred, oppfordrer Torstein Dahl i viltnemnda innstendig.

AVLIVET: Rådyrkalven måtte bøte med livet etter å ha blitt forlatt i hagen. Foto: Viltnemnda i Bamble / Torstein Dahl
AVLIVET: Rådyrkalven måtte bøte med livet etter å ha blitt forlatt i hagen. Foto: Viltnemnda i Bamble / Torstein Dahl Vis mer

Mens folk tok på seg bunader og dresser, og gjorde seg klare til å feire nasjonaldagen, var det et trist scenario som utspilte seg i en hage i Bamble i Telemark på morgenen den 17. mai. Formen til den lille rådyrkalven som hadde ligget forlatt i to dager, var begynt å bli svært dårlig. Til slutt ble viltnemnda kontaktet.

- Det var ei rådyrgeit som hadde fått to kalver. Den ene av dem hadde blitt utsatt for kontakt med folk. Det var ikke mye kontakt, men nok til at menneskelukta hadde satt seg. Dermed hadde den blitt forlatt av mora, forteller leder i viltnemnda i Bamble, Torstein Dahl.

Måtte avlives

Etter en kort vurdering, så han ingen annen utvei enn å avlive den få dager gamle kalven. Den var da svært svekket, og hadde ikke fått melk siden den ble forlatt.

Nå oppfordrer lederen innstendig om at folk lar rådyrkalvene være i fred, dersom man finner dem i hagen eller andre steder. Han har forståelse for at folk kan la seg friste til å klappe kalvene eller prøve å ta seg av dem. Men det som kan føles godhjertet, kan få fatale følger.

GAUPE-MÅLTID: Edgar Dromnes og sønnen Geir, ble vitne til spesielle scener - ti meter fra husveggen. Video: Geir Dromnes / Foto: Edgar Dromnes/viltkameraVis mer Vis mer

- Kalvene dukker opp mange steder i disse dager, og mora kan fort gå fra dem noen timer før hun kommer tilbake for å gi melk igjen. Men selv om det kan virke som det går lang tid, så ikke rør dem eller flytt på dem. Kommer du nær en kalv, er sjansen stor for at mora aldri tar den til seg igjen, sier Dahl, og legger til:

- Det er ingen som gjør dette for å være slemme. Men det er nok få som tenker over konsekvensene.

Ringer hvert år

Etter 16 år som leder i viltnemnda, er det likevel få ganger Dahl har vært nødt til å avlive rådyrkalver på grunn av kontakt med mennesker. Hvert år får han imidlertid telefoner fra folk som har funnet en kalv i hagen. Oppfordringen er den samme hver gang: La den ligge.

Etter hendelsen 17. mai valgte Dahl å legge ut et innlegg på Facebook lørdag, for å spre budskapet til flest mulig lørdag. I løpet av to døgn har innlegget blitt delt nesten 5000 ganger.

Selv er Dahl overrasket over engasjementet, men er glad for at flest mulig får med seg innholdet.

- Tålmodighet og avstand er de beste rådene jeg kan gi til folk som får rådyrkalver eller andre ville dyr i hagen. De forsvinner som regel av seg selv, men særlig rådyrene venner seg raskt på mennesker og kan være lett å komme tett innpå. Da kan det være fristende å nærme seg, men nyt heller synet av dem på avstand, sier Dahl.

SVERIGE: Da Mikael Wikström var på vei til Piteå, oppdaget han noe dramatisk på veien. Video: Mikael Wikström. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media