Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte avlyse begravelsen

Familien til flodbølgeoffer Carl-Jørgen Johansen (52) hadde planlagt begravelse fredag. Nå er hjemsendelsen utsatt. De etterlatte føler seg knust og overkjørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): -  Det er rein tortur. Dette blir bare verre og verre, sier bror til avdøde, Ole Geir Johansen til Dagbladet. Han og familien føler seg knust og overkjørt.

Han finner knapt ord for å beskrive hva familien har opplevd de siste ukene. De trodde at de nå skulle få sette et punktum i kampen for å få Carl-Jørgen hjem.

Løftebrudd

Forrige tirsdag kom den krystallklare beskjeden fra Nye Kripos om at 52-åringen ville komme hjem i løpet av ei uke. Han var identifisert, og alle papirer godkjent av thailandske myndigheter. Meldingen kom uoppfordret fra politiet.

Familien satte i gang med å planlegge begravelsen. I tilfelle hjemsendelsen ville bli forsinket en dag eller to, valgte de fredag denne uka.

Alt ble avtalt med begravelsesbyrå og presten. Venner og familie ble varslet. Mange skulle komme langveisfra.

-  Vi så fram til endelig å få tatt et farvel med broren min med en skikkelig begravelse på norsk jord. Dette hadde vi ventet på lenge, og det betyr mye i sorgprosessen og for å komme videre, sier Ole Geir Johansen.

Nytt sjokk

 SJOKK:  Jørgen, Hilde, Else og Ole Geir Johansen har fått sjokk på sjokk. Etter et nytt løftebrudd må de avlyse begravelsen til Carl-Jørgen Johansen. Foto: Torbjørn Berg
SJOKK: Jørgen, Hilde, Else og Ole Geir Johansen har fått sjokk på sjokk. Etter et nytt løftebrudd må de avlyse begravelsen til Carl-Jørgen Johansen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Mandag tok familien en sjekketelefon for å forvisse seg om at alt gikk etter planen.

-  Egentlig skulle ikke dette være nødvendig, men vi gjorde det likevel. Da fikk vi plutselig beskjed om at han ikke ville bli sendt hjem denne uka, som vi hadde blitt fortalt. Vi falt sammen. Hvordan går det an? spør familien.

Nå har de måttet avlyse begravelsen. De har ikke fått noen forklaring på hvorfor hjemsendelsen er utsatt nok en gang.

-  Det blir sagt at han kanskje kommer i neste uke. Det er rystende å bli behandlet så lemfeldig, sier Ole Geir.

Igjen må familien leve i det uvisse.

Ble funnet

Carl-Jørgen Johansen var på juleferie på Phuket i Thailand sammen med kona Else, to av barna og barnebarn. 2. juledags morgen gikk de på stranda sammen.

I dramaet som fulgte, klarte alle seg unntatt Carl-Jørgen. Familien identifiserte ham på et sykehus kort tid etter.

I sjokk og sorg reiste familien tilbake til Norge. De ble forespeilet at den omkomne ville bli sendt hjem om ikke så lenge.

Det skjedde ikke. Svenskene fikk flere av sine avdøde hjem. Familien satt i Larvik og lurte på når de ville få Carl-Jørgen tilbake. I Dagbladet den 10. januar fortalte de om sin fortvilelse, alle henvendelser og alle uklare svar fra forskjellige norske myndigheter.

Forrige søndag møtte Ole Geir Johansen tilfeldig helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen på Gardermoen.

-  Jeg tok opp alle problemene vi hadde vært gjennom. Gabrielsen var svært imøtekommende og lovet å undersøke saken. Jeg vet ikke hva han gjorde. Mandag ringte Nye Kripos og sa det var like før hjemsendelse. Dagen etter ga de en endelig bekreftelse, sier Johansen.

Kripos beklager

Sjef i Nye Kripos, Arne Huuse, beklager rotet rundt hjemsendelsen av norske omkomne fra Thailand.

SKIEN (Dagbladet): - Det har skjedd endringer i opplegget fra thailandske myndigheters side. Det har ikke vi hatt herredømme over, sier Huuse i en kommentar til Dagbladet.

Han beklager belastningen det har påført de pårørende. Det har gått ut informasjon på et tidspunkt da også norsk politi har trodd at alt var i orden, men så har det kommet kontrabeskjed fra myndighetene i Thailand.

Nå er det Romerike politidistrikt som har fått ansvaret for å varsle de pårørende om hjemsendelse.

FORTVILET: - Vi føler oss helt oppgitte, sier kona Else Johansen etter at ektemannens begravelse i Larvik kirke fredag måtte avlyses .