Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Måtte beføle jordmor

ÅLESUND (Dagbladet): En kvinne som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i sin barndom, forklarte i Frostating lagmannsrett i går at hun måtte gjennomgå intim behandling med en naken jordmor etter samråd med den overgrepstiltalte presten på Sunnmøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordmoren har sentrale verv i Indremisjonen og har hatt et nært samarbeid med den overgrepstiltalte presten.

I vitneforklaringen sa kvinnen fra Hordaland at hun ble kjent med presten og hans kone etter at hun svarte på en annonse ekteparet hadde i et ukeblad.

På samme måte skal presten og hans kone ha fått flere hundre andre brevvenner. Brevskrivingen utviklet seg til telefonsamtaler. Kvinnen, som nå er 38 år, valgte å reise til Sunnmøre for å besøke prestefamilien.

- Den tryggheten som appellerte til meg i telefonsamtalene, forsvant da jeg møtte ham. Han spurte meg om detaljer i overgrepet jeg var utsatt for som barn. Han forklarte at jeg måtte gjenoppleve overgrepet for å komme ut av det, men han gjorde ikke annet med meg enn å ta meg på magen. Han sa han gjorde det for å få bort angsten, forklarte kvinnen i retten.

- Ble beordret

Hun ble snart presentert for en annen kvinne i det samme distriktet, som samarbeidet med presten. Hun var jordmor og aktiv i Indremisjonen. I retten i går sa kvinnen at hun ble beordret til å kle seg naken under behandlingene. Jordmoren skal ha gjort det samme.

- Jordmoren befølte meg intimt, og jeg måtte gjøre det samme med henne. Da jeg prøvde å gjøre motstand, sa hun det samme som presten, at jeg måtte gjøre dette for å bli frisk igjen, sa kvinnen.

Presten og jordmoren skal begge ha sagt at Gud ville dette skulle skje, og at det var reint.

- Jeg følte at det var skittent. Behandlingen foregikk bare da jordmorens mann var bortreist på jobb, men vi hadde kontakt med presten, sa kvinnen.

Denne behandlingen pågikk tidvis fra 1993 til 1995. På spørsmål fra prestens forsvarer, advokat Halvard Helle, bekreftet kvinnen at hun har bodd fast hos jordmoren og hennes familie fra 1996 til 1999. Jordmoren skal ikke ha blitt etterforsket for overgrep. Hun må møte som forsvarets vitne i straffesaken mot presten.

Dyresex

En annen kvinne (36), som også kom i kontakt med presten og kona som følge av respons på en annonse, sa i retten i går at presten var opptatt av å snakke om seksuelle stillinger, og om hva pornoen sa i forhold til Guds ord. Hun nevnte eksempler på kvinner som var bundet og måtte forholde seg til dyr og andre ekstreme sexleker.

- Jeg mente han var for mye opptatt av å snakke om sex, sa kvinnen, som fortsatt har kontakt med presten.

En helsesøster vitnet om at hun aldri hadde vært så bekymret for noen pasienter som for en av døtrene til presten.

Våkenetter

- Jeg har jobbet som helsesøster i 29 år, men har aldri vært borti noen med så mange problemer som denne jenta. Hun hadde fysiske problemer, hodepine, magesmerter og hevelser, men det var vanskelig å få en forklaring på det. Vi fikk samlet en ansvarsgruppe som skulle følge henne opp, men det var aldri snakk om mulige seksuelle overgrep før i forkant av en sykehusinnleggelse høsten 1998. Etter at hun ble utskrevet og saken mot faren var blitt kjent, fortalte hun at faren tidligere hadde ligget og kost seg med henne om natta, sa helsesøsteren.

Presten er tiltalt for seksuelle overgrep mot en kvinne og sine egne barn.

Hele Norges coronakart