Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte begrave datteren og barnebarnet i massegrav

Katastrofen i Japan hindrer familier i å begrave sine kjære slik de ønsker.

FORSØKER Å GJØRE DET VERDIG: Vanligvis kremeres de døde før de plasseres i familiegraven i Japan, men på grunn av de massive dødstallene og overfylte provisoriske likhus må de døde legges i massegraver. Foto: AP/David Guttenfelder/SCANPIX
FORSØKER Å GJØRE DET VERDIG: Vanligvis kremeres de døde før de plasseres i familiegraven i Japan, men på grunn av de massive dødstallene og overfylte provisoriske likhus må de døde legges i massegraver. Foto: AP/David Guttenfelder/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det offisielle antall omkomne i Japan etter jordskjelvet og tsunamien har passert 10 000 mennesker. 17 000 mennesker er savnet.

Igjen sitter svært mange familier og pårørende som ønsker å ta et verdig farvel med personer de så brått mistet.

Katastrofen hindrer dem i dette også.

Massegraver Da Chieko Mori i byen Yamamoto skulle begrave sin datter og sitt barnebarn i går var det på ingen måte etter japansk skikk.

De to personene ble plassert i en enkel trekiste som soldater senket ned i en grøft på et grønnskasjorde. Ved siden av lå mange andre tsunamiofre.

Siden det er så mange døde etter katastrofen har det opphopet seg tusenvis av lik i provisoriske likhus. Lokale myndigheter har ikke noe annet valg enn å plassere dem i massegraver, melder nyhetsbyrået AP.

SØRGER: Etter å ha slått den siste spikeren i kista, tar hun et siste farvel med en av sine kjæære som døde 11. mars etter jordskjelvet og tsunamien. Foto: AP/David Guttenfelder/SCANPIX
SØRGER: Etter å ha slått den siste spikeren i kista, tar hun et siste farvel med en av sine kjæære som døde 11. mars etter jordskjelvet og tsunamien. Foto: AP/David Guttenfelder/SCANPIX Vis mer

I Japan, spesielt i distriktene, er begravelsen en nøye planlagt og svært formell anledning som følger budhistiske ritualer. Kroppen vaskes og kles opp før den kremeres. Asken blir så gravlagt i familiens gravsted, ifølge nyhetsbyrået.

Med massegraver, store gravemaskiner og provisoriske ritualer, oppleves det for mange som en tragedie som frarøver både de gjenlevende og de døde et verdig farvel.

Mori, som gravla sin datter og sitt barnebarn, har reagert med sjokk etter katastrofen og er ofte vanskelig å få kontakt med. Hun mistet også sin ektemann, svigersønn og et annet barnebarnet i bølgene. De skal gravlegges i massegraver om noen dager.

Kremeres om to år AP snakket med søsteren hennes, Tomiko Sato, som kom for å delta i begravelsen og for å hjelpe sin søster.

- Vi ble fortalt at de ikke hadde ressurser, og hvis vi ønsket en riktig kremering kunne vi kjøre likene til Yamagata selv, sier hun, og viser til et område som ligger cirka åtte mil unna, noe som nå om dagen er for langt med begrensede bensintilgang.

- Men dette er bare en midlertidig grav og myndighetene sier at de vil bli kremert innen to år, så da kan vi flytte dem til familiegrava, sier hun.

SOLDATHJELP: Soldater senker en kiste ned ned i massegraven i i Yamamoto. Foto: AP/Shuji Kajiyama/SCANPIX
SOLDATHJELP: Soldater senker en kiste ned ned i massegraven i i Yamamoto. Foto: AP/Shuji Kajiyama/SCANPIX Vis mer

Massebegravelsen i Yamamoto i går var den første i byen. Av de nesten 17 000 innbyggerne er cirka 1000 døde eller savnet. I går ble 11 kister sunket i jorden, men man planlegger 400 nye i løpet av de neste dagene, ifølge AP.

En budhistisk prest beklaget forholdene før han utførte et begravelsesrituale. Etter det ble lokkene tatt bort for at slektninger kunne se de døde før det ble plassert søppelsekker fulle av deres eiendeler i kistene.

KAN KREMERES OM TO ÅR: Ifølge myndighetene håper man at alle ofrene skal kremeres og kunne plasseres i familiegraver innen to år. Massegraver og uvanlige ritualer oppleves som en ekstra sorg for mange etter tragedien. Foto: AP /Shuji Kajiyama/SCANPIX
KAN KREMERES OM TO ÅR: Ifølge myndighetene håper man at alle ofrene skal kremeres og kunne plasseres i familiegraver innen to år. Massegraver og uvanlige ritualer oppleves som en ekstra sorg for mange etter tragedien. Foto: AP /Shuji Kajiyama/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media