FRYSER SJEFSLØNNINGENE: Administrerende direkter Arne Skauge Finansnæringens Hovedorganisasjon var i dag i møte i Regjeringens underutvalg. Arkivfoto: SCANPIX
FRYSER SJEFSLØNNINGENE: Administrerende direkter Arne Skauge Finansnæringens Hovedorganisasjon var i dag i møte i Regjeringens underutvalg. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

Måtte bekrefte lønnsfrys for Jens og Kristin

Finanssjefene på teppet i ettermiddag. Trenger 70-80 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Topplederne i forretningsbankene, sparebankene og forsikringsselskapene har åpnet ørene for den kraftige kritikken flere av dem har fått for å vegre seg mot å avstå fra egen lønnsvekst.

Ligningstallene for 2007 viser at sjefen for den største forretningsbanken, Rune Bjerke i DnBNOR, da hadde en nettoinntekt på 5,2 millioner kroner. Gunn Wærstad, sjef i Nordea, tjente 16,2 millioner ved siste skatteoppgjør, inkludert bonuser fra tidligere arbeidsgiver.

Klokka 16.30 i ettermiddag var toppsjefene i Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen, Arne Skauge og Arne Hyttnes, inne «på teppet» i Regjeringens underutvalg.

Der sitter statsminister Jens Stoltenberg og partilederne, blant dem finansminister Kristin Halvorsen, som har kommet med kraftige reaksjonene de siste dagene på det mange oppfatter som moderasjonsvegring fra finanstoppene før Regjeringen legger fram sin krisepakke for finansnæringen 9. februar.

-  Topplederne i finansinstitusjonene la på møtet fram standpunktet de er blitt enige om, nemlig å fryse egne lønninger ut 2009, bekrefter informasjonsdirektør Per Oscar Figenschou i Sparbankforeningen overfor Dagbladet.no.

I en pressemelding i kveld sier lederne for de to store interesseorganisasjonene i finansnæringen at frysvedtaket er et resultat av det omdømmet som er skapt de siste dagene - at finansbransjen ikke forstår behovet for moderasjon.

Trenger 70-80 milliarder
Finansnæringen har selv beregnet at Regjeringens hjelpetiltak bør være i størrelsorden 70-80 milliarder kroner.

Adm. direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon, som selv har vært finansminister, frykter at næringslivet i løpet av kort tid vil spørre bankene om 40 — 50 milliarder kroner som ikke finnes andre steder.

- For bankene er det største problemet at obligasjonslån for slike beløp forfaller i løpet av 2009. Obligasjonsmarkedet har stoppet opp, og dermed vil bedriftene komme til bankene istedenfor å få de til å overta lånene, sa Skauge til E24 tidligere i dag.

- De har skjønt omdømmet
Kristin Halvorsen er tilbakeholden med rosen etter møtet med banksjefene
— Dette er selvfølgelig positivt. De har nok skjønt at de er avhengige av et positivt omdømme og ikke å gi inntrykk av at de først og fremst har sine egne lønnsbetingelser i tankene, sier hun til NTB torsdag kveld.