Måtte betale pokergjeld

MOSS (Dagbladet): En spillegjeld på 60000 kroner skal være den indirekte årsaken til metanoltragedien. Etter det Dagbladet kjenner til, hevder den antatte norske hovedmannen (46) at han ble involvert i spritsmuglingen fordi han ikke på kort tid klarte å betale en eksjugoslav en pokergjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor Dagbladet karakteriserer kriminalpolitiet 46-åringen som en kyniker som har prioritert egen profitt framfor å redde mennesker fra å dø eller bli alvorlig skadd av forgiftet sprit - altså at han skal ha solgt metanol med vitende og vilje.

Minst to er døde, mens over ti mennesker er blitt alvorlig syke etter å ha drukket den livsfarlige smuglerspriten. Ved midnatt fikk ytterligere et titall personer behandling på Aker Sykehus i Oslo etter at det er mistanke om at de har drukekt metanolsprit.

46-åringen er en entusiastisk kortspiller. Ifølge egen forklaring satte han seg en tid tilbake i spillegjeld i det eksjugoslaviske miljøet på Østlandet. I august skal to eksjugoslavere ha dukket opp. 46-åringen oppfattet de to som torpedoer, og at de kom på vegne av en eksjugoslav som han hadde 60000 kroner i spillegjeld til.

Solgte for 180000

46-åringen kunne ikke betale. Eksjugoslavene, som 46-åringen forklarer at han ikke kjenner eller vet navnet på, skal ha fortalt at gjelda ville bli oppgjort hvis han hentet 10000 liter sprit i Karlstad-området i Sverige.

46-åringen hevder at han solgte smuglersprit til fire- fem navngitte personer, og at han ved to anledninger har betalt de to eksjugoslavene til sammen 180000 kroner.

Etter det Dagbladet forstår, ble det to turer til Sverige. 46-åringen hentet til sammen 6200 liter 96 prosent sprit, hvorav i hvert fall det ene partiet viste seg å inneholde dødelig metanol, som er spredd i Østfold, Stavanger og Oslo-området.

Generelt er deler av det eksjugoslaviske miljøet på Østlandet, spesielt i Oslo-området, ansett for kanskje å være det mest hardbarkede og nærmest det vi kommer en mafia her i landet.

En rekke eksjugoslaver livnærer seg gjennom smugling, særlig av narkotika. Illegale spilleklubber er en del av dette kriminelle miljøet.

Kriminalpolitiet har gjentatte ganger uttalt at de har store problemer med å skaffe seg informasjon og å trenge inn i dette særegne miljøet.

Seinest for to uker siden valgte som kjent Riksadvokaten å trekke en tiltale for oppbevaring av 35 kilo heroin mot en kosovoalbaner. Bakgrunnen var at politiet gjennom en avgjørelse i Høyesteretts kjæremålsutvalg ville gitt forsvarerne, og dermed de tiltalte, innsyn i dokumenter som ville røpe politiets informant i saken. Riksadvokaten fryktet for informantens liv, og trakk altså tiltalen.

Nekter skyld

46-åringen, som er håndverker, er siktet etter en paragraf i straffeloven som har en strafferamme på 21 års fengsel, lovens strengeste. Mannens forsvarer, advokat John Chr. Elden, sier at klienten nekter straffskyld etter den alvorlige siktelsen. Ut over det vil ikke Elden kommentere saken på det nåværende stadium. Klienten sitter fengslet på såkalte restriksjoner.

Politiet vil ikke at sensitive detaljer fra 46-åringens forklaring skal komme eventuelle andre involverte for øret på nåværende tidspunkt.

Klienten hevder at han har lagt alle kort på bordet overfor politiet. Han hevder at han ikke ante at det var metanol i spriten fra Karlstad, og at han verken har omsatt eller bidratt til omsetning etter at han i slutten av august fikk kjennskap til at spriten inneholdt metanol.

Angitt av venner

46-åringens problem er at han skal ha hatt to kamerater med seg i smugleropplegget. Deres forklaringer stemmer ikke med det 46-åringen har forklart om nettopp omsetning og tidspunktet for når han fikk vite at spriten var metanolforgiftet.

Begrunnelsen for å holde 46-åringen i varetekt er formelt faren for bevisforspillelse.

Etter det Dagbladet kjenner til, er det altså forklaringene til de to kameratene som langt på vei danner grunnlaget for den meget alvorlige siktelsen mot 46-åringen.

Dagbladet intervjuet fredag en storsmugler i spritbransjen. Han raste mot billigspriten fra Øst-Europa. Sjøl tar han alt inn fra Spania og Portugal, druesprit som er produsert i legale brennerier. Han hevder at metanolspriten bevisst kan være forgiftet for å ta knekken på den illegale spritimporten fra Øst-Europa. Denne spriten er billigere enn den iberiske, og er en trussel mot et marked som har eksistert i 30- 40 år.

Styrker teori

46-åringens forklaring om at eksjugoslaver og torpedoer er involvert, er med på å styrke teorien om at metanolspriten kommer fra Øst-Europa. Hvorvidt spriten er forgiftet bevisst, får politiet neppe bekreftet. Det er internasjonal mafia som styrer denne milliardbutikken.