UNIVERSITET I OSLO:  I 2011 ble en ansatt sparket fra Universitetet i Oslo for blant annet seksuell trakassereing av to studenter. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
UNIVERSITET I OSLO: I 2011 ble en ansatt sparket fra Universitetet i Oslo for blant annet seksuell trakassereing av to studenter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Måtte blunke til universitetslæreren for å få arbeidet godkjent

En ny trakasseringssak ryster tannlegeutdanningen ved Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 gikk hovedtillitsvalgte ved Det odontologiske institutt ved Universitetet i Oslo ut og advarte mot en ukultur ved instituttet: 
Både studenter, stipendiater og ansatte hadde rapportert om seksuell trakassering, mobbing og hundsing ved instituttet som har ansvaret for å utdanne tannleger og tannpleiere. Det ble innført en rekke tiltakt som skulle bedre situasjonen.

Seksuell trakassering ved instituttet er likevel temaet i et søksmål som startet i Oslo tingrett i dag.

En tidligere ansatt har gått til sak mot universitetet  etter at han i fjor fikk sparken for blant annet seksuell trakassering mot to studenter i 2010 og 2011. Han skal også ha oppført seg upassende overfor flere andre studenter og en kollaga.

Den ansatte nekter for å ha begått slik trakassering.

Begynte å gråte Den nye saken ved instituttet kom til overflaten i mai 2011 da en kvinnelig student startet å gråte i en undervisningssituasjon da hun følte seg trakassert av læreren, kom det fram i retten i dag.

 Hun ble kalt inn til en samtale med instituttledelsen. Her  rapportere hun om flere ubehagelige opplevelser med den ansatte, som hadde en lærerrolle der han underviste i praktisk arbeid knyttet til tannlege- og tannpleieyrket.

Den kvinnelige studenten fortalte at hun oppfattet læreren som ubehagelig fysisk nær i veiledningssituasjon. Utover undervisningsåret hadde hun oppfattet ham som mer og mer ekkel. Studenten opplevde at hun fikk mer hjelp enn andre studenter.

Den ansette læreren stiller seg uforstående til dette.

Selv om universitetets beskrivelse av hva som skal ha skjedd legges til grunn, mener 59-åringen og hans advokat at vilkårene for en avskjedigelse ikke er tilstede. De mener forholdene ikke er av en slik karakter at det er grunn til å sparke ham.

- Brukte fanget hennes som bord
Den kvinnelige studenten har beskrevet flere konkrete episoden der hun oppfattet læreren som ubehagelig.

• Ved en anledning satt han seg svært nær henne når han skulle hjelpe henne i et arbeide. Han brukte fanget hennes i stedet for bordet til å legge verktøy på. Han hold også hånda på beinet hennes. Han spurte om hun var interessert i ridning og inviterte henne hjem for å ri.

• Ved en episode skal han ha strøket henne på ryggen og sagt at «du er nok en litt slem jente, samtidig som han dro henne i hestehalen».

• Hun beskrev en episode der alles arbeider med en tannprotese ble godkjent, bortsett fra hennes. Læreren skal da ha sagt at hvis hun blunket til ham så ville hun få den godkjent. Hun gjorde dette, og han godtok arbeidet hennes på stedet.

- Var trangt Læreren aviser at han hold hånda på låret hennes og brukte fanget som bord. 

- Jeg måtte sette meg inn blant studentene på en rekke der det egentlig bare er plass til tre. Da ble det trangt. Både jeg og andre instruktører satt på denne måten når vi måtte vise noe en til en, sier han.  

Han avviser også at han skal ha kalt henne «en slem jente»

- Jeg skulle hent noe materiale bak henne.  Hun har en lang hestehale, for ikke å lugge henne la jeg den over skulderen hennes.  At jeg skal ha sagt at hun var en slem jente, det vil jeg tilbakevise på det sterkeste. Det har ikke skjedd, sa han i retten i dag.

Om blunkingen sier han at han med dette mente at hun måtte blunke, slappe av og ikke stresse så mye.

- Arbeidet ville hun fått godkjent uansett, sier han.

Kollega reagerte
En kvinnelig kollega av mannen skal også har reagert på lærene oppførsel. Hun skal ha reagert på at han ga for lange klemmer, tok henne under frakken og tok på henne under demonstrasjoner for studenter. Hun oppfattet at det var vanskelig å si fra foran elevene.

Ved minst et tilfelle skal hun ha sagt fra og hun oppfattet da at han ble sur.

Flere episoder med kvinnelige studenter er blitt beskrevet.  En studine forteller at han skal ha dyttet henne inn på et materiellrom og sagt «at jeg skal gi deg litt ferkt kjøtt, jenta mi. »

Den ansatte benekter også dette forholdet som skal ha skjedd i 2011.

Tillitsvalgt varslet i 2009
Den første bekymringsmeldingen fra studentene om mannen kom derimot allerede i 2009, ble det klart i retten i dag. En  studentillitsvalgt varslet universitetet om at han hadde fått tilbakemelding om at flere kvinnelige studenter oppfattet læreren som for fysisk nærgående.  

Dette resulterte i et møte der læreren sa at han ikke forsto dette, men at jobben hans var slik at han jobbet fysisk nær studentene. 

Da instiuttledelsen ville gjøre videre undersøkelser rundt saken, var det ingen studenter som ville stå fram, kommer det fram i et referat fra et møte som ble avholdt med den ansatte i 2009.

Han ble imidlertid bedt om å være sin oppførsel bevisst slik at han ikke skulle bli oppfattet som invaderende og upassende.