Måtte bøye av for Timosjenko

Ukrainas president måtte bøye av for kompromissløse Julia Timosjenko. Den stridbare opposisjonspolitikeren får nå behandling av en tysk lege for sine helseproblemer utenfor fengselet i Kharkov, og har avsluttet sultestreiken.

VISER FRAM SKADER: Ukrainas flammende opposisjonsleder Julia Timosjenko viser fram merker etter slag da hun ble fraktet med tvang til sykehus i slutten av april. REUTERS
VISER FRAM SKADER: Ukrainas flammende opposisjonsleder Julia Timosjenko viser fram merker etter slag da hun ble fraktet med tvang til sykehus i slutten av april. REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Frihet for Julia, frihet for Julia, ropte tilhengere av Timosjenko ha hun ble fraktet på en båre fra en sykebil, og inn i sykehuset i Kharkov.

Avblåste toppmøte
Det som har løst floken er at hun nå får behandling av en tysk lege. Det har hun tidligere blitt nektet av ukrainske myndigheter. Hun har tilbud om behandling både i Tyskland og i Russland, men så langt har ikke Ukrainas president, Viktor Janukovitsj, tillatt at hans motstender slipper ut av landet.

Timosjenko ble dømt i oktober i fjor for en gassavtale med Russland som hun inngikk da hun var statsminister i 2009. Tymosjenko og Janukovitsj har vært politiske fiender siden den oransje revolusjonen i 2004, da Tymosjenko organiserte de oransje etter valgfusk, og hindret at Janukovitsj ble president.

EU mener prosessen mot Timosjenko er politisk motivert, og avlyste tirsdag et lenge planlagt toppmøte på Krim fordi mange EU-land nektet å delta på møtet på grunn av Timosjenko-saken, og tilsvarene saker mot «oransje» politikere som ikke er fullt så prominente. Mange EU-land truer også med å ikke være til stede med presidenter og ministrer under fotball-EU, som går i Ukraina og Polen, og starter 6. juni. Fotball-EU, som skulle presentere Ukraina i et positivt lys, som et land for framtida, truer med å bli en PR-katastrofe for landet.

1 - 0
Det er Timosjenkos datter, Jevgenia, som sier at Timosjenko avslutter sultestreiken under oppsyn av den tyske legen Lutz Hams.

Kritikken mot Janukovitsj ble kraftig forsterket da Timosjenko ble fraktet fra fengselet til sykehuset med vold i slutten av april. Bilder viste hevelser i mageregionen. Datteren sier Timosjenko har gått ned 10 kilo siden hun innledet sultestreiken for to uker siden.

At Timosjenko nå behandles av en tysk lege er 1 - 0 til Timosjenko over Janukovitsj. Det kan bli mange flere skåringer før EM blåses igang om en snau måned.