Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte bruke tåregass under fransk gullfeiring

- Det er ikke slik man feirer.

TÅREGASS: Hundretusener tok til gatene i Paris for å feire det franske VM-gullet. Her Champs-Élysées og Triumfbuen. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
TÅREGASS: Hundretusener tok til gatene i Paris for å feire det franske VM-gullet. Her Champs-Élysées og Triumfbuen. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke bare smil å se da Frankrikes VM-gull ble feiret i Paris' gater natt til mandag. På Champs-Élysées brukte politiet tåregass for å skille bråkmakere.

Ifølge TV-kanalen BFMTV dreide det seg om et tosifret antall bråkmakere blant de hundretusenvis av menneskene som feiret VM-bragden i den franske hovedstadens mest kjente gate.

En mann måtte innlegges på sykehus med alvorlige skader etter en nevekamp, og rundt 30 ungdommer var med på å plyndre en butikk på Champs-Élysées, rapporterer nyhetsbyrået AFP. Samtidig klatret folk opp på bussholdeplasser og kiosker og fyrte av røykbomber mens de ropte «Vi er franskmennene».

AFP melder også om hendelser i flere andre byer. I Lyon havnet omtrent 100 mennesker i sammenstøt med politiet. I Marseille ble to politibetjenter skadd under den voldsomme feiringen. Flere steder ble det kastet flasker, stoler og andre gjenstander mot politiet, som svarte med tåregass.

SKANDALE: VM-finalen måtte stoppes da fire personer stormet banen i Moskva. Video: AP DV Vis mer

– Det er ikke slik man feirer, lød det fra en gråtende tilskuer iført fransk landslagsdrakt.

Dødsulykker

Den franske gullrusen gikk også over i sorg noen steder. Det er meldt om minst to dødsulykker i forbindelse med feiringen.

I Annecy omkom en mann i 50-årene da han hoppet ned i en trang kanal og brakk nakken akkurat idet sluttsignalet i VM-finalen gikk, skriver AFP. En mann i 30-årene fra Saint-Felix døde etter å ha kjørt bilen sin inn i et tre mens han feiret Frankrikes første VM-gull i fotball på 20 år.

Mandag fortsetter feiringen i Paris og rundt om i Frankrike for øvrig. President Emmanuel Macron tar imot VM-heltene når de kommer hjem, og spillerne skal kjøres i bussparade opp Champs-Élysées, der det igjen er ventet hundretusenvis av mennesker.

Frankrike sikret VM-gullet med 4-2-seier over Kroatia i søndagens finale i Moskva. Det er tredje gang Frankrike spiller VM-finale og annen gang landet vinner mesterskapet.

(NTB)

JUBEL: Flere tusen franskmenn møtte opp for å se VM-finalen utendørs i Paris. Slik så det ut under kampen. Video: AP / CNN Vis mer