«Måtte drepe en muslim»

Drapssiktet laget liste over viktige ting han skulle gjøre.

BRUTALT DRAP: 23. august 2008 ble piratdrosjesjåføren skutt og drept i sin egen bil i Trondheim. Her er etterforskere på åstedet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BRUTALT DRAP: 23. august 2008 ble piratdrosjesjåføren skutt og drept i sin egen bil i Trondheim. Her er etterforskere på åstedet. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26-åringen er siktet for ha skutt og drept en piratdrosjesjåfør fra Somalia i Heimdal i Sør-Trøndelag i august i fjor.

I dag sitter 26-åringen fra Oppdal på tiltalebenken i Trondheim tingrett. Men han er psykotisk, og derfor blir det ingen vanlig straffesak mot mannen.

Statsadvokaten kommer ikke til å legge ned påstand om fengselsstraff, men at han blir overført til det psykiatriske helsevernet.

Hadde våpentillatelse

Det var 23. august i fjor piratdrosjesjåføren Mahmed Jamal Shirwac (46) ble skutt ned og drept. Etter et par ukers intens etterforskning kom kriminalpolitiet på sporet av en 26 år gammel mann fra Oppdal.

Mannen hadde to år tidligere fått bæretillatelse av politiet til å bære skytevåpen. I leilighet hans fant etterforskerne flere våpen, blant annet en rifle våpenekspertene på Kripos mener ble brukt til å drepe piratdrosjesjåføren.

26-åringen er tidligere ustraffet og har ikke hatt noe med politiet å gjøre.

Liste som bevis

Hjemme hos mannen fant etterforskerne ei liste han selv hadde laget. Lista er ved siden av våpenundersøkelsen politiets beste og sikreste bevis mot 26-åringen.

Mannen hadde satt opp ei liste med seks - for ham - viktige ting han var nødt til å gjøre:
• Bygge hytte
• Skaffe penger
• Sabotere bomringer
• Sabotere fartskameraer
• Drepe en muslim
• Rane kriminelle for våpen

Denne makabre lista er ved siden av våpenet det eneste beviset som knytter 26-åringen til drapet. Politiet har ikke funnet noen spor på åstedet som kan knytte mannen til rasist-drapet.

Våpenspor

Politioverbetjent Gøran Dyvesveen ved Kripos har sammenlignet patronene som ble funnet ved åstedet og et av våpnene som er beslaglagt.

Dagbladet får bekreftet at Kripos konkluderer med at de mener det er overveiende sannsynlig at det er våpenet til 26-åringen som ble brukt til å drepe Mahmed Jamal Shirwac.

I avhør med politiet har 26-åringen nektet for å ha begått drapet. Dagbladet får bekreftet at avhørene av 26-åringen skal ha vært svært vanskelige.

Psykotisk

I januar skulle 26-åringen vurderes av rettspsykiatere - en såkalt judisiell observasjon. Under observasjonen ble mannen psykotisk. Han har siden vært innlagt på Brøset Psykiatriske i Trondheim.

- Er din klient rasist?


- Så vidt jeg vet er han bare medlem av «Nei til EU
», uten at det skal gjøre ham til drapsmann, sier advokat John Christian Elden.

Den kjente forsvareren ønsker ikke å gå i detalj rundt den meget spesielle drapssaken fra Trondheim.

- Dette er en meget spesiell sak, sier advokat Elden.

Men Dagbladet får bekreftet at 26-åringen i perioder skal ha vært svært aktiv på såkalte nettdebatter. Spesielt på nettstedet Hegnar Online skal han ha kommet med en rekke utsagn som viser at han ikke har vært spesielt begeistret over utlendinger og deres opphold i Norge.

DREPT: Mahmed Jamal Shirwac (46) var på jobb da han ble skutt og drept. Foto: Privat
DREPT: Mahmed Jamal Shirwac (46) var på jobb da han ble skutt og drept. Foto: Privat Vis mer