«Måtte du få den hjelp du fortjener»

Thorbjørn Jagland til Obama i fredspristalen.

HÅPER PÅ HJELP: I sin tale til fredsprisvinner Barac Obama bruker Thorbjørn Jagland mye tid på å forsvare tildelingen av Nobels fredspris til den amerikanske presidenten. Jagland håper Obama får all den drahjelp han kan få for å innfri forventningene. Foto: Scanpix
HÅPER PÅ HJELP: I sin tale til fredsprisvinner Barac Obama bruker Thorbjørn Jagland mye tid på å forsvare tildelingen av Nobels fredspris til den amerikanske presidenten. Jagland håper Obama får all den drahjelp han kan få for å innfri forventningene. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladet.no: - Vi gratulerer årets prisvinner, president Barack H. Obama, med hva han allerede har oppnådd og ønsker han all mulig suksess i hans fortsatte anstrengelser for en fredeligere verden. Måtte du få den hjelp du fortjener!

Det sier Thorbjørn Jaglands i sin tale til fredsprisvinner Barack Obama.

Får full støtteI talen, som Dagbladet har fått tilgang til, gir Nobelkomiteens leder sin støtte til Obamas Afghanistan-strategi.

- Obama har insistert på at USA må bygge koalisjoner og vennskap framfor å skape fiender. Han følger denne strategien også i Afghanistan. Kampen mot voldelig ekstremisme i Afghanistan hviler på et bredt internasjonalt grunnlag og har aktiv støtte fra mange regjeringer rundt om i verden, sier Jagland.

- I det lange løp kan imidlertid problemene i Afghanistan løses bare av afghanerne selv. Dette er også den grunnleggende logikken bak presidentens nye strategi i landet.

- Helt riktig, Obama! I sin tale viser Jagland til Barack Obamas reaksjon da han fikk beskjed om prisen, og roser Obama for å ha forstått tildelingen på riktig måte.

- I sin kommentar til prisen sa Barack Obama at han ikke fortjente å være blant de mange kvinner og menn som har mottatt Nobels fredspris, og som har inspirert verden gjennom sin modige innsats for fred. Men han la til at han også var kjent med at Nobelprisen ikke bare har vært brukt til å honorere konkrete prestasjoner, men også til å fremme spesielle saker. Prisen kunne således være «a call to action», sier Jagland i talen og legger til:

- President Obama har forstått Den Norske Nobelkomite helt riktig. Vi gratulerer han med årets Nobels fredspris!

Avviser kritikkMen mest av vil Jagland bruke tid på å forsvare fredsprisen som et aktivistisk redskap for fred i verden og ikke et «forsinket godkjentstempel» i etterkant av politiske handlinger og resultater.

- Vi skal tildele Nobels fredspris til den som i det «foregående år», altså i dette tilfellet siden forrige utdeling i desember 2008, har virket mest og best «for brorskap mellom nasjonene», for avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt for avholdelse og fremme av fredskongresser" - slik det står i testamentet, sier Jagland i talen.

- Spørsmålet var egentlig ganske enkelt: Hvem har gjort mest for fred i verden i det siste år? Dersom spørsmålet blir stilt slik Nobel gjorde det, blir svaret forholdsvis enkelt: Det måtte bli USAs president Barack Obama.

- A call to actionJagland tilbakeviser at det er altfor tidlig å gi prisen til en politisk leder som er i begynnelsen av sitt virke.

- Det er nå vi har muligheten til å støtte opp om President Obamas ideer. Årets pris er uten tvil «a call to action» for oss alle, sier Jagland i talen til den amerikanske presidenten.

Er prisen verdigNobelkomitelederen mener Obama allerede har vist at han er prisen verdig.

- USA betaler nå sine regninger, går inn i ulike komiteer, tiltrer viktige konvensjoner. Internasjonale standarder respekteres igjen. Tortur forbys; presidenten gjør hva han kan for å stenge Guantánamo. Menneskerettigheter og internasjonal folkerett legger føringene. Derfor hylles årets prisvinner av dem som leder disse internasjonale institusjonene. Nye muligheter er skapt, sier Jagland.

Siterer Dr.KingJagland viser til andre fredsprisvinnere som selv sto midt oppi jobben med å innfri og nevner blant andre Polens tidligere leder Lech Walesa og Martin Luther King Jr.

- Da Martin Luther King, Jr., mottok sin pris, hadde han presentert sin drøm om at «my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character», men det var ennå langt fra drøm til realitet, sier Jagland og legger til:

- Herr president, det er med tilfredshet vi kan konstatere at med din tilstedeværelse her i dag har Dr. Kings drøm blitt til virkelighet.

Vil ha atomavtaleSærlig mener Jagland det gjelder OBamas arbeid på atomvåpen.

- FNs sikkerhetsråd, under Obamas ledelse, sluttet seg enstemmig til visjonen om en verden uten atomvåpen. Den nye administrasjonen i Washington har revurdert utplasseringen av det planlagte antirakettforsvaret i Øst-Europa og ser heller på andre multilaterale løsninger for å sikre regionen, sier Jagland som håper på en ny atomavtale:

- En ny avtale mellom USA og Russland ligger forhåpentlig snart på bordet, sier Jagland