Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr!

Drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) provoserte Monika Sviglinskajas mor i retten slik at hun reagerte med utrop.

EKSAMINERES: Aktor Benedicte Hordnes fortsetter på tredje dagen å eksaminere drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
EKSAMINERES: Aktor Benedicte Hordnes fortsetter på tredje dagen å eksaminere drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Drapstiltalte Donatas Lukosevicius avsluttet formiddagens avhør i Nordhordland tingrett med å si at han ikke hadde begått drapet på Monika Sviglinskaja.

- Vi har aldri fått vite hvem som løsnet beltet fra Monikas hals, sa han.

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, reagerte spontant på denne uttalelsen.

Hun ropte:

- Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr! 

Den tredje dagen i straffesaken mot Donatas Lukosevicius fortsetter med utspørring om hans samliv og brudd med Kristina Sviglinskaja og hennes datter Monika.

I et avhør 15. november 2011 skal han ha sagt at han ved nitiden om morgenen 12. oktober flyttet ut av leiligheten han delte med Monika og hennes mor i Sund kommune på Sotra.

Tiltalte: - På det tidspunktet ønsket jeg å komme tilbake til dem.

Aktor: - Sa du at du lovet dem å komme tilbake?

Tiltalte: - Det husker jeg ikke.

Aktor: - La du igjen noe til Kristina denne morgenen?

Aktoratet legger fram et brev som tiltalte skal ha lagt igjen i leiligheten. Der står det blant annet at det er en person han aldri vil tilgi.

Videre står det i brevet: «Jeg skal gjenvinne alt som vi har tapt. Jeg elsker deg, Kristina, og vil elske deg for alltid. Du lærte meg å elske og være glad og lykkelig. Du aner ikke hvordan jeg har det i hjertet mitt når jeg går fra dere. Tilgi mine feil, og vent på meg. Hjertet blør allerede, men jeg kommer til å få tilbake alt.»

Tiltalte: - Det er riktig.

Aktor: - Hvem er det du ikke vil tilgi?

Tiltalte: - Tanken var nok den personen som hadde skrevet meldingene. (Meldinger med trusler og krav om betaling av 38 000 kroner, som aktoratet mener at tiltalte har skrevet selv. Red.anm.)

Bestilte billetter til Litauen Aktor Hordnes leser opp en epost som er signert med navnet til tiltaltes søster. Det er rettet til Kristina Sviglinskajas Facebook-venner. I eposten oppfordres alle til å blokkere Kristina Sviglinskaja på Facebook med påstand om at hun kanskje ikke er et menneske og at hun vil kunne sende ut virus som vil ødelegge Facebook-vennenes PC'er.

Aktor spør om det er han som hra skrevet denne meldingen, men han avviser det.

Tiltalte har i avhør oppgitt at hans mor har dødsdag 14. november 2010, men i retten korrigerer han det til 15. november 2010. Monika ble funnet død 14. november 2011. Tiltalte hadde kjøpt flybilletter til Litauen til morens dødsdag, men reiste ikke.

Aktor: - Hvorfor reiste du ikke hjem til din mors dødsdag i 2011?

Tiltalte: - Det var ingen spesiell grunn til det. Ingen kritiserer oss for at vi ikke er tilstede ved dødsdagen hennes, men vi tenner alltid et lys for henne.

Avbestilte ikke I et avhør 15. november 2011, har tiltalte sagt at han ville reise til Litauen for å være tilstede ved sin mors dødsdag, men at han hadde prioritert å bli i Norge for å søke etter arbeid. Han avbestilte aldri flybillettene.

Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Aktor eksaminerer nå detaljert om hva Donatas Lukosevicius foretok seg 14. november 2011, dagen da Monika Sviglinskaja ble funnet død. Han bodde på denne tida ved Kalandseid, sør for Bergen.

Han forteller at han tok bussen fra Kalandseid til Bergen sentrum om morgenen, og bekrefter at han ikke hadde busskort på den tida. Han sier han ikke kan huske om det var noen andre på busstoppet denne morgenen. Tiltalte forklarer at han gikk av bussen på busstasjonen i Bergen sentrum omlag klokka 10.00.

Aktor mener at Monika Sviglinskaja ble drept i leiligheten i Sund kommune på Sotra rundt klokka 09.00 denne morgenen. 

Han forklarer at han oppsøkte Western Union som ligger i Olav Kyrresgate for å overføre penger til sin bror, og at han deretter gikk tilbake til busstasjonen for å ta buss nummer 600 tilbake til bostedet ved Kalandseid.

Aktor sier at han skal ha kjøpt et telefonkort på busstasjonen i en Narvesenkiosk i Olav Kyrresgate og at han kom til Western Union klokka 10.26. Politiet sikret seg overvåkingsbilder av dette under den første etterforskningen i saken. Bildene viser at han bærer på en ryggsekk.

- Var ikke med bussen Andre overvåkingsbilder viser han på Bergen busstasjon klokka 10.49. Aktoratet mener at han har kjøpt frimerker der og at han holder i et brev.

Tiltalte: Jeg vet ikke hvor du får det fra at jeg har et brev og at jeg har kjøpt frimerker.

Trafikkdata som viser aktivitet på mobiltelefonen hans 14. november 2011 viser at han ikke skal ha brukt telefonen mellom 11. november og 14. november. Han skal ha ringt med telefonen klokka 10.25. Politiet mener han kjøpte et påfyllingskort. Oversikten viser at han skal ha vært ved Lille Lungegårdsvann klokka 10.54  og i Hauglandsdalen ved Kalandseid klokka 12.46.

Aktor: - Du har vært ganske presis med disse opplysningene, men når det gjelder bussen du skal ha tatt til byen er du mer diffus. Det er to busser som gikk forbi Kalandseid denne morgenen. Ingen av disse bussene har uregistrerte passasjerer. Bussen som gikk 09.15 fra Kalandseid hadde tre passasjerer. En var skoleelev, en var en navngitt pensjonist og hun hadde med seg en hund som er registrert som den tredje passasjeren. I 2011 var det ikke mulig å kjøpe billett med mobiltelefon.

Aktor: - Har du en kommentar til at du ikke er registert på bussen klokka 09.15?

Tiltalte: - Det kunne være at jeg var en uregistrert passasjer. Når man går inn på bussen gjennom den andre døra, er det en stor mulighet for at denne personen ikke blir registrert. Da er det også mulig å reise uten å betale.

Aktor: - Du har forklart at du betalte kontant på bussen, og da må du ha gått inn den første døra.

Tiltalte tenker seg lenge om, og sier at han velger å la være å kommentere dette videre.

Aktor viser til at han har hatt veldig god tid før han ankommer Western Union hvis han ankommer Bergen busstasjonen med den  første bussen. Den andre bussen passerte Kalandseid klokka 09.45 denne morgenen. Den hadde ingen registrerte passasjerer. Denne bussen skal ha ankommet Bergen busstasjon tidligst klokka 10.25. Han skal ha brukt sitt bankkort klokka 10.22 i en bankautomat i Kaigaten. Dermed kan han ikke ha kommet med denne bussen.

Tiltalte: - Jeg har ingen kommentar til det.

Aktor: - Det stemmer ikke det du har forklart om hva du gjorde før du kom til West Union denne formiddagen.

Tiltalte: - Jeg har kanskje ikke fortalt om hva jeg gjorde så detaljert.

Aktor: - Kan du ha vært et helt annet sted?

Sendte sms til Monikas mor Tiltalte: - Nei, jeg kan ikke ha vært noe annet sted. Den eneste muligheten for meg var å ta buss til Bergen sentrum. Det var ingen som stilte meg noen spørsmål om dette i 2011 eller 2012.

Aktor Benedicte Hordnes viser til et avhør med politiet 15. november 2011, dagen etter at Monika ble funnet død.

Aktor: - Tok du kontakt med Kristina denne dagen?

Tiltalte: Ja, da jeg gikk fra politistasjonen og hadde fått informasjon om at Monika var funnet død, så forsøkte jeg å kontakte Kristina ved å ringe eller å sende sms, men ingen svarte.

Aktor: - Er du sikker på at du ringte?

Tiltalte: - Nei, jeg er ikke sikker på det nå. Det var enten sms eller en oppringning.

Dokumenter i saken viser at han har sendt en sms der han blant annet skriver at dette var leit og at han ville hjelpe til om Kristina ønsket det.

Aktor: - Du har forklart her at du elsket både Kristina og Monika og at du ønsket deg tilbake til dem. Ville det ikke da være naturlig at du forsøkte å ringe henne? Hvis du er så uskyldig, hvorfor gjorde du ikke mer for å få kontakt?

Tiltalte: - Jeg skrev sms og tilbød min hjelp til henne. Hva kunne jeg gjøre da?

- Oppsøkte minnestund Aktor: - Var du tilstede ved en minnestund for Monika?

Tiltalte: - Ja, en kort stund. Det var litt over 1800 om kvelden.

Aktor: - Hvor var du da?

Tiltalte: - Jeg kom til det stedet da folk var på veg ut, men jeg var ikke lenge der.

Aktor: - Snakket du med noen?

Tiltalte: - Kanskje. Jeg er ikke sikker.

Aktor: - Snakket du med Kristina?

Tiltalte: - Nei.

Husvertene der Donatas Lukosevicius bodde ved Kalandseid har forklart til politiet at tiltalte hadde fortalt dem at han hadde vært naboer til Kristina og Monika Sviglinskaja.

- En annen skulle vært her Tiltalte: - Jeg har ikke noe godt svar på det, jeg har kanskje tenkt at det var for å beskytte dem. Det ville ikke være hyggelig å blande disse menneskene inn i en sak som de ikke hadde noe å gjøre med. 

Tiltalte reiste til Litauen 29. november, og ble borte i flere måneder. Han har tidligere forklart at han ikke reiste til sin mors dødsdag 15. november fordi han ville søke etter arbeid i Norge og at han var lei av litauere.

Tiltalte: - Må jeg forklare hvorfor jeg reiste til Litauen for å møte min far og andre venner?

Aktor: - Du har tidligere forklart at du ikke ville reise til Litauen fordi det var et land du var ferdig med. Hvorfor reiste du likevel 29. november og ble lenge borte?

Tiltalte: - Jeg kom tilbake til Bergen i begynnelsen av februar 2012, og har elles ikke flere kommentarer. Det som sjokkerer i denne saken er hele etterforskningen som ble gjennomført av politiet og KRIPOS. Den har bare kretset rundt min person, og lite om hva som kan ha skjedd på åstedet. Det skulle ha vært en helt annen person på min plass her nå.

Aktor: - Hvem da?

Tiltalte: - Jeg sier bare at det skulle ha vært en helt annen person her istedet for meg. Det sier jeg fordi jeg ikke har begått dette drapet. Vi har aldri fått vite hvem som løsnet beltet fra Monikas hals.


Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, reagerte spontant på denne uttalelsen var den drapstiltalte.

Hun ropte:

- Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr! 

Retten tok deretter lunsjpause.

Etter pausen spurte aktor hva mente du med at ingen vet hvem som løsnet beltet fra Monikas hals?

Aktor Benedicte Hordnes leser fra et avhør med tiltalte der han sier at han har sett i etterforskningsmaterialet hvem som drepte Monika. Han skal ha vist til et ark og sier at Kristina drepte sin datter. Under et punkt fire på arket står det at Kristina laget det til slik at det så ut som et innbrudd.

Tiltalte: - Det var min personlige mening.

Kristina Sviglinskaja fikk komme inn for å hente enkelte ting. Da fant hun ut at en parfyme av merket «Lady Million» var forsvunnet. Denne parfymen er beskrevet i en melding som kom til Kristina Sviglinskaja på et tidligere tidspunkt. Aktoratet mener at denne meldingen var sendt fra tiltalte.

Tiltalte har forklart i et politiavhør at han fikk vite om parfymen og tyveri av gullsmykker i forbindelse med en minnestund for Monika 20. november, men det var først 21. november at Kristina Sviglinskaja oppdaget at parfymen var borttatt fra leiligheten.
 

Denne saken blir oppdatert.

BODDE SAMMEN: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius la igjen et brev til Kristina Sviglinskaja da han flyttet ut. Der skrev han at han ville komme tilbake til henne og Monika.

Foto: Privat / NTB scanpix
BODDE SAMMEN: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius la igjen et brev til Kristina Sviglinskaja da han flyttet ut. Der skrev han at han ville komme tilbake til henne og Monika. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!