Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte evakuere Tromsø lufthavn etter at person presset seg gjennom enveissluse

- Dette ber vi folk slutte med, sier Avinor.

EVAKUERT: Tromsø lufthavn måtte evakueres søndag kveld, da en person tok seg inn i terminalen uten å ha blitt sikkerhetsklarert. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
EVAKUERT: Tromsø lufthavn måtte evakueres søndag kveld, da en person tok seg inn i terminalen uten å ha blitt sikkerhetsklarert. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag kveld måtte Tromsø lufthavn tømme hele terminalen etter at en person presset seg gjennom en enveissluse og gikk inn i såkalt rød sone, altså sonen man må ha gått gjennom sikkerhetskontrollen for å komme inn i.

- Vi klarte ikke å finne vedkommende raskt nok, og da må vi tømme terminalen for både ansatte og passasjerer, sier pressetalsmann for Avinor, Lasse Vangstein, til Dagbladet.

Tømte fly

Når denne typen hendelser finner sted, er Avinor i henhold til lovverket pålagt å tømme terminalen og gjennomføre ny sikkerhetskontroll på alle passasjerer. Dersom de ikke klarer å identifisere og finne personen som gikk gjennom feil sluse.

Til alt hell er ikke trafikken veldig stor på Tromsø lufthavn en søndag kveld, men det får noen konsekvenser likevel.

- Jeg vet det var et fly som var boardet som ble tømt. Alle på flyet måtte ut og gå gjennom sikkerhetskontrollen igjen. Det flyet hadde 180 seter, og i dag kan vi jo regne med at det var nesten helt fullt, sier Vangstein.

- Så dere må altså tømme fly som er boardet når denne typen hendelser finner sted?

- Ja, det kan skje, for vi vet ikke om vedkommende hadde billett på det flyet.

Tredje gang denne uka

Ifølge Vangstein er det tredje gang denne uka at en slik hendelse har funnet sted. Også på torsdag var det en person som tok seg gjennom en enveissluse på Tromsø lufthavn, og tidligere i uka skjedde det i Alta.

- Vi har strenge regler som vi er ilagt av Luftfartstilsynet, som igjen bygger det på internasjonale regler. Og dette handler om flysikkerhet. Brudd på det tar vi meget alvorlig. Da har vi ganske klare prosedyrer i bunn, sier Vangstein.

- Så dette ber vi folk slutte med.

Han forteller at dersom de klarer å identifisere personen som tar seg inn i terminalen på ureglementert vis, så venter det antakelig en anmeldelse.

- Så det blir rett og slett straffeforfulgt?

- Det kan det bli. Det påvirker jo veldige mange og veldig mye. Et forsinket fly er ikke billig, avslutter Vangstein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!