Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Måtte fakkelen komme - og dra igjen

Nærmere 6000 politifolk og frivillige skal beskytte OL-ilden i Argentina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag kveld norsk tid hadde OL-fakkelen en svært kaotisk tur gjennom San Francisco. I dag skal stafetten fortsette i Argentina, og myndighetene forbereder seg protester også her, melder CNN.

Sportsminister Francisco Irarrazaval  innrømmer at det er «litt mer oppmerksomhet» rundt fakkelstafettens fortsettelse etter protestene i London, Paris og San Francisco.

- Men vi vil ikke gjøre dette til et militært arrangement. Dette er et sportsarrangemant, et kulturelt arrangement, et vakkert arrangement, sier han til CNN.

Kan bli «overraskelse»

I San Francisco førte protestene mot OL-ilden til at etappen ble kraftig forkortet, og store politistyrker beskyttet fakkelbærerne.

Det er ikke ventet like store demonstrasjoner i Argentina, men ifølge nyhetsbyrået AP er store styrker klare til å ta seg av demonstantene.

1300 politifolk, 1500 fra havnepolitiet og 3000 fra trafikkpolitiet og andre frivillige er klare.

Som ved de tidligere protestene, er det grupper som ønsker å sette fokus på Kinas holdning til menneskerettigheter og landets politikk i Tibet, som er i flertall. Noen av demonstrantene har advart om at det vil skje en «overraskelse» i forbindelse med stafettetappen.

image: - Måtte fakkelen komme - og dra igjen

Men andre demonstranter uttaler at det vil bli «kreative og fredelige» protester.

- Vi vet at det ikke vil bli voldelig. Aktivitetene våre er før etappen, ikke mens den foregår, sier Alex Borgia i gruppa World Human Rights Torch Relay til CNN.

- Blir en stor fiesta

OL-ilden ankom Buenos Aires torsdag sammen med et stort sikkerhetsoppbud, og ble ført til et hemmelig sted før etappen fredag. Flammen ble ikke en gang vist fram, og fotografene som hadde fått beskjed om at det ville bli mulighet til å ta bilder, ble stoppet rett før OL-ilden ankom.

Argentinske myndigheter holder imidlertid fast på håpet om et fredelig arrangement.

- Det som har skjedd i andre byer, trenger ikke å skje i Buenos Aires. Vi tror dette blir en stor sports-fiesta, en familie-fiesta, sier Marcos Pena til AP.

- Måtte fakkelen komme.. men måtte den også dra igjen, kommenterte sportsminister Irarrazaval.

Etappen i Buenos Aires skal være 13 kilometer lang, og blant annet idrettsfolk, journalister og businessmenn skal løpe med fakkelen. Argentina er det eneste søramerikanske landet som OL-ilden skal innom.

- En krise

Selv om IOK har sagt at det ikke er aktuelt å avlyse fakkelstafetten, har IOK-president Jaques Rogge uttrykt bekymring over de mange protestene og det store politiske fokuset på Kina før OL.

- Dette er en krise, det er ikke tvil om det. Men IOK har klart seg gjennom verre, sier Rogge til nyhetsbyrået AP.

Det britiske IOK-medlemmet Craig Reedie tror de verste protestene nå er over.

- Jeg håper vi er gjennom det nå. Jeg tror protestene som har påvirket fakkelen i London, Paris og San Francisco vil dø ut nå. Men det er rimelig å si at denne typen politisk protest er en ny erfaring for IOK, og alle har følt dette som ekstremt ukomfortabelt, sier han.

KOM, OG DRO: Dette bildet fra den argentinske olympiske komitteen viser OL-ilden som ankommer landet. Pressefotografer fikk ikke tilgang til å ta bilder den lille tida fakkelen var synlig under ankomsten.
KLARE: Demonstranter oppfordrer til frigjøring av Tibet foran Buenos Aires\' berømte obelisk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media