Måtte feste lik til lyktestolpe

Sheriff Kenneth Hurt (57) var så redd for at liket skulle flyte bort at han måtte feste foten til den døde med håndjern til en lyktestolpe. Hurt har til nå funnet 65 døde. Datteren hans er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAY ST. LOUIS (DAGBLADET): Han holder gråten inne. Politimannen har sovet åtte timer siden orkanen Katrina kom og tok med seg hans eldste datter og så altfor mange av de andre innbyggerne.

Mistet kona

Hurt har selv funnet 65 døde. Han har stablet dem opp i grøftekanten. I det turisbrosjyrene omtaler som en sjarmerende kasinoby, er tragediene bunnløse. Sheriff Hurt nikker bort mot sin kollega Steven Miller (31).

-  Han mistet kona og et barn, men fortsetter å jobbe. Vi har ikke noe annet valg her, sier han.

Tidligere på dagen har George Bush hastet forbi nabobyene på vei mot New Orleans for å redde seg selv fra det som fort kan bli nok en stygg ripe i presidentens ettermæle.

-  Jeg er altfor forbannet til engang å snakke om Bush, sier sheriffen. Han får støtte av Dan Tribble (51) som er tilbake for å se etter huset sitt. Nå banner han høyt.

-  Bush har mistet grunnfjellet sitt av velgere her nede. Det er helt sikkert. Det kom altfor lite hjelp, altfor seint. Hva tok så lang tid? Det er jo veier helt ned hit. Hvor ble det av hjelpen? spør Tribble.

-  Verre enn 11. september

 HARD JOBB:  Politimennene Steve Miller (31, t.v.) og Kenneth Hurt (57) har begge mistet sine nærmeste, men i småbyen Bay St. Louis, som fikk en springflo på ni meter og den sterkeste delen av orkanen inn over seg, er det ikke tid til å sørge.
HARD JOBB: Politimennene Steve Miller (31, t.v.) og Kenneth Hurt (57) har begge mistet sine nærmeste, men i småbyen Bay St. Louis, som fikk en springflo på ni meter og den sterkeste delen av orkanen inn over seg, er det ikke tid til å sørge. Vis mer

Nå er hjelpen kommet. Byen surrer av militære. Biler fra strømselskapene retter opp strømlinjene og gravemaskinene rensker gatene for knuste hus. Langs hele veien inn til Bay St. Louis har utallige båter og et hundretall biler blitt fjernet fra veien og ut i grøfta. Det er som å kjøre inn i et utviklingsland.

Nede på stranda går New York-politimannen Donald Lasala (43) fra hus til hus og ser etter dem som ikke overlevde stormen.

-  Jeg jobbet med 11. septemberkatastrofen, men dette er verre. Mye verre. Vi har ikke funnet noen overlevende, sier han.

Kommer ikke fram

Dagbladet har besøkt de hardt rammede kystbyene Biloxi og Gulfport, men Bay St. Louis er verre enn begge.

-  Dere synes dette er ille? Dra opp til Long Street.En av de lokale innbyggerne kommer bort til Dagbladet. Han ser GPS-navigasjonssystemet i bilen og oppgir adressen sin.

-  Nabokona ville bli igjen. Jeg tror ikke hun overlevde. Der jeg bor, er det så ødelagt at redningsmannskapene ikke har kommet til ennå, sier han.

Ingenting igjen

Og ganske riktig. 20 minutter seinere kjører vi inn i det som til sist søndag var småbyen Clermont Harbour med 2000 innbyggere. Nå ser byen ut som en eneste stor søppelplass. Ikke ett hus står igjen. Alt er smadret i småbiter. Et par grunnmurer kan skimtes. Og midt i det hele: Flere gravemaskiner som prøver å fjerne knuste hus fra det som pleide å være gatene. Over oss flyr redningshelikoptre i skytteltrafikk.

-  Se, der er taket på huset mitt. Midt inne i kaoset har vi nådd igjen Benny Dardar (54), svigersønnen Kyle Garcia (21) og sønnen Benny Dardar junior. De er på jakt etter huset sitt. De var lenge usikre på hvor de var, helt til de kjente igjen det store eiketreet i hagen som utrolig nok har overlevd orkanen. Det har ikke mursteinshuset til familien Dardar.

-  Se, sier Benny senior hvert femte sekund. Han peker på lekestativet, verktøykassa, grillen. Han prøver å holde humøret oppe, men av og til blir han stille. Nå plukker han opp et gammelt håndspeil fra marka.

-  Oldemor sitt speil. Hvis moren din finner ut at jeg ikke tok det med, blir det oppstyr, sier han halvhjertet til sønnen.

De stopper opp og titter bort på grunnmuren, alt som er igjen av nabohuset.

-  Han må ha dratt

-  Jeg håper han ikke ble, han sa han skulle bli igjen, sier Dardar og rister på hodet.

Kyle forteller at mange av de gamle i området hadde overlevd orkanen Camille i 1969, og at de derfor hadde blitt igjen i tro på at de også skulle greie seg gjennom orkanen Katrina.-  Det var jo ingen som hadde ventet at det skulle bli så ille. Jeg vil anta at halvparten av dem jeg kjenner, er døde.

Vi spør om han har vært i kontakt med sin egen familie.

-  Broren min har en liten baby, han kan ikke ha blitt igjen, sier Kyle, mest til seg selv.

DØDSDOMEN: En død mann ligger igjen i vannet utenfor Superdome. Ofrene må konsentrere seg om å redde dem som fortsatt er i live.
FORLATT: Bensinmangel har ført til at innbyggerne ikke har fått hentet bilene som ble brukt under evakueringen fra Bay St. Louis.