Måtte finne tyvegods med kriminell

Anne Kathrine Lehn skulle anmelde at veska var stjålet. I stedet for å hjelpe, sendte politiet henne alene ut i byen sammen med en beruset heler - for at hun skulle kjøpe tilbake tingene hun var blitt frastjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Adressa som skriver om den spesielle episoden, som skjedde på politihuset i Trondheim i september. Tannlege Anne Kathrine Lehn dro til politiet for å anmelde tyveri etter at veska hennes ble stjålet. I veska lå penger, kort og mobiltelefon. Da anmeldelsen var levert hos politiet, kom en ung, ruset mann inn til resepsjonen. Politikvinnen som mottok anmeldelsen fra Lehn, ba henne om å ta en prat med mannen utenfor.

Måtte ordne opp selv

Det viste seg at den rusede mannen hadde blitt tilbudt å kjøpe visakortene som Lehn var blitt frastjålet, ifølge politiet. Men det var tydeligvis ikke aktuelt å ta mannen inn til avhør for å finne ut hvem som hadde stjålet lommeboka. I stedet forklarte politikvinnen at mannen ble etterforsket i forbindelse med en sak. Deretter ble Lehn bedt om å bli med mannen i Trondheim fordi mannen kunne hjelpe henne å få tilbake de stjålne tingene, skriver Adressa.

Lehn fikk følge av en nabo som ble med på den svært uvanlige byvandringen. Med de to på slep syklet heleren rundt i byen og fant tyvegods. Han fant flere lommebøker og et tømt skrin i noe buskas. Mens mannen snakket i mobiltelefon, fant han Lehns tomme lommebok i et askebeger. Tannlegen er sikker på at mannen hele tida var i direkte kontakt med tyvene.

- Så sa han at jeg måtte betale 300 kroner for kortene, forteller Lehn til Adressa.

I tillegg ville heleren, som politiet hadde formidlet kontakten med, ha penger for å skaffe henne tilbake mobiltelefonen som var blitt stjålet.

Dét gikk hun med på. De to gjorde avtale om å møtes igjen på kvelden, slik at Lehn kunne få overrakt tingene.

Men da Lehn møtte til avtalen, fikk hun beskjed av mannen om at prisen hadde steget. til 700 kroner, noe hun gikk med på.

Burde ha spurt ut heleren

- Politiet kunne jo bare ha fått den unge mannen til å oppgi hvem det var som hadde tyvegodset, sier hun til regionsavisa. Deretter hadde det vært en enkel sak å pågripe mannen.

Politiavdelingssjef Hallgeir Stokken ved ordensavdelingen har ansvaret for å uttale seg til mediene om saken. Stokken satt i møte da Dagbladet.no ringte. Men til Adressa sier han at politiet hadde stanset opplegget hvis de hadde visst at mannen ville ha penger for å skaffe til veie de stjålne tingene.

Politimester Per Marum i Trondheim vil ikke uttale seg om saken direkte. Men for en måned siden ga han sitt syn på den nye loven som åpner for at privatpersoner kan pågripe tyver. I høringsuttalelsen skrev politimester Marum at han synes det er betenkelig

å overlate politioppgaver til privatpersoner

.