Måtte fjerne 20 kilo bryst

Brystene til 27-åringen begynte å vokse enormt etter at hun begynte å bruke p-piller. På det verste veide brystene nesten 17 kilo hver. Hun har nettopp fått fjernet 20,3 kilo brystvev på Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Legene ved plastisk-kirurgisk avdeling har gjort en enormt flott jobb. I dag formelig svever jeg, sier kvinnen som nå er hjemmeværende med mann og barn.

For første gang på lenge kan hun gå utendørs uten at folk glor og kommenterer brystene hennes.

- Det er deilig å fungere normalt igjen, sier hun til Dagbladet.

For den 27 år gamle kvinnen startet problemene da hun begynte med p-piller. Brystene vokste unormalt, men hun opplevde at problemet ikke ble tatt alvorlig i helsevesenet.

Eksplosiv vekst

Hun sluttet med p-piller og ble gravid. Da ble veksten nærmest eksplosiv. Kroppen var blitt et fengsel. En kvinnelig gynekolog fikk henne innlagt på Rikshospitalets kvinneklinikk, men operasjon måtte utsettes til etter fødselen.

Før graviditeten veide hun 60 kilo, på slutten av svangerskapet var vekten oppe i 98 kilo. Over halvparten av vektøkningen skyldtes de enorme brystene.

- Jeg klarte nesten ikke å gå til slutt, forteller kvinnen til Dagbladet.

Hun er slank og 171 centimeter høy. I følge hennes egne målinger, var omkretsen rundt bysten på det meste 176 centimeter. Det finnes ingen andre kjente tilfeller der sykdommen har rammet så hardt.

Fare for livet

På grunn av fare for kvinnens liv, ble barnet forløst med keisersnitt fem uker før termin. Da hadde kvinnen ligget i fire måneder på Rikshospitalets kvinneklinikk, nesten invalid på grunn av den enorme vekten av brystene. En operasjon var utelukket så lenge brystene fortsatt vokste og fordi det kan være farlig å operere under en graviditet.

Først to måneder etter at kvinnen hadde fått et velskapt barn, var det mulig for legene å gjennomføre en brystreduksjon.

I løpet av en 7 timer lang operasjon fjernet legene 20,3 kilo med brystvev. Det er en operasjon forbundet med stor risiko fordi den varer så lenge, og fordi faren for forblødning er stor.

Svært sjelden

- Sykdommen er eksepsjonelt sjelden. Ingen av legene på Rikshospitalet, hverken gynekologer eller fødselsleger hadde sett noe lignende før, sier overlege dr. med. Gro Nylander ved kvinneklinikken.

I følge Nylander kan sykdommen forekomme i to former, enten under graviditet eller ved hormonforandringer i puberteten eller ved bruk av p-piller.

- Det merkelige er at kvinnene ikke har unormalt mye hormoner. Trolig ligger forklaringen i en overfølsomhet i mottakerapparatet til hormonene, i reseptorcellene, sier Nylander og understreker at hun ikke uttaler seg om den norske kvinnen, men bare om sykdommen generelt.

- Sykdommen er en enorm påkjenning for kvinnene som rammes. Det er vanskelig å forestille seg den tyngden kroppen må bære på. Dessuten kan hjertet svikte på grunn av den store og svært raske økningen i blodvolum. Og det er fare både for sårdannelser, sprekker i brystvevet og koldbrann, sier Nylander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer