Måtte fjerne halve hjernen

Femten år gamle Amber Ramirez lider av en sjelden, uhelbredelig sykdom. I går gjorde legene det eneste som kunne hjelpe Amber: De fjernet den venstre delen av hjernen hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenåringen fra Nebraska er rammet av den sjeldne og dødelige Rasmussens syndrom, som gir henne stadige anfall og sakte sprer seg i hjernen hennes.

- Hele livet har jeg levd med anfallene mine. Jeg er trøtt av å måtte holde det ut, sa Amber før operasjonen i går.

Leger ved Johns Hopkins-sykehuset fjernet den venstre hjernehalvdelen hennes under en vellykket operasjon. Der ligger blant annet talesenteret og området som styrer finmotorikken hos tenåringen.

Tilstanden for Amber skal være bra, selv om operasjonen tok hele ni timer.

Risikerte død

Inngrepet kan ha fratatt Amber evnen til å snakke, men hun valgte å bli operert framfor å fortsette å leve med ustoppelige anfall. Dersom hun ikke hadde blitt operert, hadde Amber risikert gradvis mental forverring, lammelser og død.

- Rasmussens syndrom spiser opp den ene siden av hjernen som en pac-man, sier legen John Freeman ved Johns Hopkins-sykehuset i Baltimore.

Amber fikk de første symptomene på sykdommen i 1993, da hun var ni år gammel. Først begynte hun å halte, uten at hun hadde skadd foten. Bare to måneder seinere satt hun i rullestol. Så startet anfallene, ett i timen. Hun fikk smerter i høyre arm og fot, så sterke at hun ville skrike.

Til slutt fikk hun diagnosen Rasmussens syndrom. Medisinering og operasjoner for å fjerne angrepet hjernevev forsinket sykdommen, men kunne ikke stoppe den.

Rundt ett tusen mennesker er rammet av Rasmussens syndrom på verdensbasis.

Vil bli selvstendig

Legene tror at det som er igjen av hjernen til Amber vil ta over mange av funksjonene den venstre hjernehalvdelen hadde.

Intelligensen og hukommelsen blir ikke rammet, men Amber vil halte og kan bare bruke venstre hånd. Hun må gjennom år med opptrening for å kunne fungere igjen.

- Vi tenkte på framtida da vi tok avgjørelsen. Vi tenkte på at Amber kanskje en dag ville kunne forlate hjemmet og bli selvstendig, sa hennes mor, Sheri Ramirez, som tok den vanskelige avgjørelsen om operasjonen sammen med Amber.

- Amber ville bli kvitt anfallene sine, slik at hun slapp å ha noen to skritt bak seg hele tida.

HALVERT: Amber Ramirez fikk gjernet den venstre hjernehalvdelen på grunn av en sjelden hjernesykdom. Hun har det etter forholdene bra etter inngrepet, men står foran en lang gjenopptreningsperiode.