Måtte fly med blodpropp

Da legene fant en stor blodpropp i hjertet til Ida Karoline (15), satte de henne på flyet uten medisinsk tilsyn. Hadde blodproppen løsnet, ville hun vært i livsfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Stavanger-jenta er psykisk utviklingshemmet, og lider av vannansamlinger i hodet. Tidligere i år fikk hun derfor operert inn en slange fra hodet til hjertet.

Men etter operasjonen startet en rekke komplikasjoner, som førte til stadig nye innleggelser ved Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR) og flere turer til Rikshospitalet.

I oktober fant en barnelege ved SiR en stor blodpropp i hjertet hennes, ved enden av den innopererte slangen.

Legene sendte Ida til Rikshospitalet i Oslo med vanlig rutefly, uten andre enn mamma Laila Hamre som støtte. Hadde noe gått galt på den strabasiøse turen, ville det ikke vært helsepersonell der til å hjelpe Ida Karoline.

Ikke godt nok

- Underveis fikk jeg ikke tid til å tenke på hvor alvorlig det var. Men da vi kom på Rikshospitalet, ristet legene bare på hodet over det som hadde skjedd. Etterpå ble det slått fast at jeg kunne ha mistet henne på veien. SiR har beklaget seg til meg muntlig, men det er ikke godt nok. Sånne tabber må fram i lyset, sier Laila Hamre.

Det endte heldigvis bra, og for seks uker siden fikk legene på Rikshospitalet fjernet blodproppen fra Ida Karolines hjerte.

I helga måtte hun gjennom enda et kirurgisk inngrep på grunn av lidelsen.

Dagbladet besøkte Ida Karoline og mamma Laila på Rikshospitalet lørdag. Da var det gått to timer siden inngrepet. Det snauklipte håret og arrene i hodet og på brystet vitner om hva 15-åringen har vært gjennom.

- De siste månedene har vært tøffe for henne. Flytabben ble en ekstrabelastning, som også har satt henne tilbake i forhold til utviklingshemningen, sier Laila Hamre.

- Uten problemer

Direktør Bjørn Øglænd ved barneavdelingen på Sentralsjukehuset i Rogaland mener at de ikke satte Ida Karolines liv i fare da de sendte henne med rutefly uten medisinsk tilsyn.

- Ut fra min kjennskap til saken, og ut fra de involverte legers kunnskap, har jeg ingen grunn til å tvile på at vurderingene var forsvarlige. Så vidt jeg vet, var transporten uten problemer, og behandling med medikamenter og blodproppløsende medisiner ble igangsatt i Oslo, sier Øglænd.

- Rikshospitalets lege har slått fast at blodproppen «var av en såpass størrelse at eventuell løsning ville gi livstruende komplikasjon».

Øglænd mener imidlertid at denne typen blodpropp nesten aldri løsner av seg selv, og at det derfor ikke var noen fare.

- Hvis denne moren har følt seg usikker, har vi ikke gjort jobben vår. Men medisinsk vil jeg si at alt har vært forsvarlig, sier Bjørn Øglænd.

Saken er til behandling hos Pasientombudet ved SiR.

TØFFE DAGER: Mamma Laila Hamre våker ved Ida Karolines seng på Rikshospitalet i Oslo. Mange komplikasjoner og en mulig sykehustabbe har lagt stein til byrden for 15-åringen.