BILDEMIKS: Neda Agha-Soltan (t.v.) ble skutt og drept i Tehran. Bildet av Neda Soltani (t.h) var publisert av verdenspressen som den drepte kvinnens ansikt. Foto: Reuters
BILDEMIKS: Neda Agha-Soltan (t.v.) ble skutt og drept i Tehran. Bildet av Neda Soltani (t.h) var publisert av verdenspressen som den drepte kvinnens ansikt. Foto: ReutersVis mer

Måtte flykte landet etter bildemisbruk

Internasjonale medier brukte feil bilde av den drepte kvinnen. Det fikk Neda Soltani (35) lide for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni i 2009 ble en kvinne skutt og drept under en demonstrasjon i Tehran. Neda Agha-Soltan ble et ansikt på utviklingen av den iranske protesten og ble hyllet som martyr.

Det eneste, store problemet, var at mediene hadde tatt feil bilde. Bildet var en høyst oppegående lærer på universitetet som heter Neda Soltani (35). Hun forteller nå hvordan hun fikk livet sitt snudd på hodet av et lite Facebookbilde.

- Da jeg kom på kontoret om morgenen 21 juni 2009, hadde jeg mottatt 67 meldinger om folk som ville bli venn med meg på Facebook. De neste timene hadde tallet steget til 300, sier Neda Soltani til BBC.

Hun visste ikke da at hennes bilde og navn hadde dukket opp på nettsider og tv-sendinger verden over.

Hun mottok en e-post fra en ukjent avsender. I e-posten sto det at ei jente som kalte seg Neda Soltani, som er det samme som lærerens navn, hadde blitt drept i gatene i Tehran dagen før. Siden informasjonen om den drepte jenta ikke var tilgjengelig, prøvde denne personen å bruke elimineringsmetoden via Facebook.

Massiv oppmerksomhet - Da jeg kom hjem fikk jeg flere telefoner fra studenter, kolleger, venner og familie. De fortalte at de hadde sett meg på CNN, Fox News, Iranske kanaler og flere utenlandske tv-kanaler, sier hun.

Internasjonal media brukte hennes Facebook-profilbilde for å gi den andre kvinnens død et ansikt.

- Jeg godtok alle som hadde lagt meg til som venn, mange av dem var journalister og bloggere. Jeg forklarte dem at det var blitt gjort en feil og at jeg ikke var den personen som hadde blitt drept dagen før, sier Soltani.

Enkelte av bloggerne kom med oppdateringer, men journalister som mottok meldingen reagerte ikke. Bildet ble fortsatt tatt i bruk.

Hatmail - Jeg mottok en rekke hatmeldinger. Folk beskylte meg for å være en agent for Iran som hadde fått tilgang til Nedas facebookside og ønsket å sverte hennes status som helt og et symbol på motstand og opposisjon.

Det tok 48 timer før den drepte kvinnens familie publiserte de riktige bildene. Innen den tid hadde Soltanis bilde blitt godt etablert og identifisert som en martyr for opposisjonsbevegelsen. Media fortsatte å bruke lærerens ansikt for å dekke saken om den ekte martyren.

- Det var helt latterlig å se hvor stor feil som kom ut av et lite bilde på Facebook, sier Soltani.

Hun var sjokkert over å se hennes bilde sammen med videoen av Agha-Soltan.

- Da jeg så mennesker over hele verden demonstrere med bilde av mitt ansikt og sette opp lys og hellige ord rundt bildet, var det som å følge med på min egen begravelse.

Fikk besøk av agenter Det iranske regimet følte seg trakassert av oppmerksomheten rundt Agha-Soltans død. Etter tre dager kom departementets etterretningsagenter hjem til Soltani og kalte henne inn til et møte.

- De ville finne en mulighet til å vaske bort blodet til Neda Agha-Soltan fra hendene sine. Mitt navn og bilde kunne være biten i puslespillet som kunne gjøre det mulig å skjule at Agha-Soltan hadde blitt drept. De ville at det skulle se ut som at det var en del av propagandaen mot Iran, og at bildet ikke var tatt fra Facebook, men blitt gitt av EU. De skyldte på EU, Storbritannia og USA, sier hun.

Da Soltani nektet å samarbeide med dem ga de henne en kald skulder.

«Du som et eneste individ betyr ingenting for oss når den nasjonale sikkerheten for vårt islamiske fedreland står på spill», sa agentene til Soltani.

Mistet kjæresten Mange nære relasjoner besluttet å kutte kontakten med Soltani på grunn av frykt for å kunne bli innblandet i noe. Til og med hennes kjæreste forlot henne.

- Andre venner prøvde å få meg til å sette fokus på hva jeg skulle gjøre. Jeg hørte ikke på dem, jeg var så stresset og redd. Jeg kunne ikke tro at dette bildet skulle ødelegge hele livet mitt.

Agenetene kom så hjem til henne og tok henne med seg.

- De beskyldte meg for å sette sikkerheten til landet mitt på spill. Jeg ble mistenkt for å være en CIA-spion. Jeg fikk beskjed å signere en tilståelse. Jeg visste at dette kunne ende med døden for meg i Iran.

Måtte flykte Alt dette skjedde i løpet av 12 dager. På to uker hadde hun gått fra å være professor i engelsk litteratur til en person som måtte flykte fra sitt hjemland. Vennene hennes hjalp henne med å flykte.

Hun dro først til Tyrkia, så til Hellas og endte til slutt i Tyskland der hun søkte asyl.

- Jeg kan aldri bli den samme personen igjen. Jeg lider fortsatt av depresjon og har mareritt. Uansett så har jeg bestemt meg for å kjempe for et nytt og godt liv. Det fortjener alle mennesker, sier Soltani.

Hun peker på at mediene i vesten var de aller verste.

- De fortsatte å bruke mitt bilde selv om de visste at det ikke var av den drepte kvinnen. De eksponerte meg for en ekstrem fare, med fullt overlegg.

LYS: Iranere tenner lys ved siden av bilder av Neda Soltani som er i levende live. Foto: AP / Kamran Jebreili
LYS: Iranere tenner lys ved siden av bilder av Neda Soltani som er i levende live. Foto: AP / Kamran Jebreili Vis mer