Måtte flytte og skifte navn etter nakenfilm

Nå får jenta erstatning av guttene som lagde filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| 13 år gammel kledde hun av seg foran et webkamera. To tenåringsgutter lagde en film av bildene, der de også identifiserte jenta.

Bildene ble spredd raskt over nettet. For jenta ble belastningen så stor at hun måtte flytte, og bytte navn.

Politiet og påtalemyndigheten ville ikke ta i saken. Heller ikke Kripos, som håndhever barnepornofilteret, har gitt tilbakemelding på jentas ønske om hjelp til å få begrenset spredningen av filmen.

Nå, fem år etter, får hun 60000 kroner i erstatning i et rettsforlik, etter at hun gikk til sivilt søksmål mot de to guttene som lagde filmen av henne.

- Lettet
- Hun er lettet over at saken får en avslutning, og er fornøyd  med at erstatningssummen markerer at hun har blitt utsatt for noe galt, sier jentas advokat Rune Østgård til Dagbladet.

Han er kritisk til at politiet og påtalemyndigheten på jentas hjemsted i Trøndelag har henlagt saken.

- Hun følte hun ikke ble tatt på alvor. Hun måtte selv ta beslutningen om at hun skulle fortsette å kjempe mot spredningen av denne filmen, sier Østgård.

- Jentas og min erfaring fra denne saken viser at foreldre bør tenke seg om før de går til det skritt å anmelde slike saker. Det å ikke bli tatt på alvor av politiet, og det å se at politiet tviholder på et monopol på å bekjempe spredning av materiale som gjelder henne uten at de kan dokumentere at de faktisk yter denne tjenesten har vært en stor belastning for henne, sier Østgård.

Henlagt
Ifølge advokaten er saken først henlagt av det lokale politiet. Denne avgjørelsen ble deretter påklaget til statsadvokaten i Trøndelag statsadvokatembeder, som oppretholdt henleggelsen.

- Vi kontaktet Kripos også, men har ikke fått tilbakemelding på to år, sier Østgård.

- Helt uholdbart
- Dette er en veldig viktig avgjørelse. Brukt riktig er dette et tydelig signal om hvor grensene går, sier seniorrådgiver og jurist i Datatilsynet Guro Slettemark.

Hun er sterkt kritisk til at det måtte et sivilt søksmål til før rettsapparatet tok tak i saken.

- Saken ble jo anmeldt - og henlagt. Imens så går det vinter og vår, og krenkelsen av jenta bare fortsetter. Det er helt uholdbart, sier Slettemark.

- Bevisene holdt ikke
- Saken ble anmeldt i 2006. Gjerningsmennene var da 15-16 år, og saken ble henlagt etter bevisets stilling, sier påtalejurist i Nord-Trøndelag politidistrikt, Ludvik Strugstad til Dagbladet.

Det var han som henla saken i 2006.

- Bevisene holdt ikke. Slike saker er jo ikke svart/hvitt. Filmen var tatt opp, men det var uklart hvordan den forsvant videre. Jeg oversendte det som sivil sak til konfliktrådet, sier Strugstad.

Angrer
En av de to guttene forklarer til NTB at de angrer på saken, men at de var barn selv da dette skjedde. Han sier at filmen ble spredt uten at de hadde kontroll over det siden de delte harddiskene sine på et datatreff.
— Dette skjedde for fem-seks år siden. Vi betaler fortsatt, sier han.