18-åring mistet barn:

Måtte føde alene på cella

Den 18-årige mora skal ikke ha blitt tilbudt mental hjelp etter hendelsen. Det fikk vaktene som kom henne for seint til unnsetning.

FENGSELET: Inne i Bronzefield fengsel skal en 18 år gammel mor ha født alene. Utfallet fra hendelsen endte i tragedie. Foto: REX (3383008a)/ NTB
FENGSELET: Inne i Bronzefield fengsel skal en 18 år gammel mor ha født alene. Utfallet fra hendelsen endte i tragedie. Foto: REX (3383008a)/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

The Guardian melder lørdag om en rystende hendelse fra 2019, vedrørende en fødsel i fengslet Bronzefield i Storbritannia i Ashford.

Den britiske avisa har fått innsyn i journaler fra fengsels- og prøvetidsombudet, som sier at en 18 år gammel kvinne ikke ble tilbudt sorgstøtte, etter å ha mistet babyen sin.

Tenåringen skal ha gjennomgått fødselen alene i fengselscella 26. september for to år siden. Hun skal ha besvimt under fødselen, og da hun våknet opp var babyen død.

Det skal ha tatt tolv timer fra fødselen var i gang, til hun fikk assistanse fra vaktene i Bronzefield.

I ettertid skal vaktene som ikke klarte å hjelpe henne ha blitt tilbudt sorgstøtte, men det ble ikke tilbudt til den sørgende 18-åringen.

- Forsøkt begravet

Detaljene skal ifølge The Guardian ha blitt forsøkt begravet i en rapport fra fengselet, som ble publisert i forrige uke. Der blir det beskrevet hvordan tenåringen ble funnet i senga, vuggende på hennes døde baby i armene.

Det står videre at det tok mer enn tolv timer fra da hun først prøvde å få kontakt med personalet i det privateide fengselet, til hun fikk assistanse. Under fødselen skal hun ha bedt om hjelp tre ganger, uten at noen gjorde noe.

Det kommer også fram at vaktene som skal ha ignorert forespørselen hennes, fortsatt jobber i fengselet.

Kvinnen som mistet sin nyfødte baby var i fengsel for første gang. Hun var varetektsfengslet, siktet for ran.

DØDE: 4 år gamle Petter døde etter feil som ble gjort etter at han ble operert på Sykehuset Innlandet i Hamar. Video: Kristin Svorte / Privat /NTB / Reporter: Sanne Sagevik / Vegard Krüger Vis mer

Besvimte

Den 18 år gamle kvinnen skal ha gått inn i fødselen en gang på kvelden i cella si for to år siden. I 23-tiden hadde hun konstante smerter og klarte ikke å komme seg til alarmen på cella.

Kort tid etter det skal kvinnen ha besvimt, for så å ha våknet opp med babyen, liggende død foran henne. Hun skal så ha bitt gjennom navlestrengen og prøvde å tørke blodet fra cellen før hun kom seg i senga med babyen.

Til tross for kontroller over natta fra vakter som gikk runder i fengselet, ble babyens død først oppdaget etter at to fanger slo alarm.

En sykepleier ble tilkalt, men hun klarte ikke å gjenopplive barnet.

Personalet ble seinere tilbudt støtte fra eksterne rådgivere. Det ble ikke 18-åringen, som nettopp hadde gjennomgått en traumatisk opplevelse.

Fengsels- og prøvetidsombudet Sue McAllister, som har skrevet rapporten, har meldt at Bronzefields fødselstilbud både er utdatert og utilstrekkelig.

Dette blir nå satt lys på i britiske medier, for å forhindre at en slik hendelse skal skje igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer